Hotot de Cascai Teatre, virtuosisme humorístic i poesia teatral

15.12.2014

La sala petita del Kursaal de Manresa va acollir aquest passat dijous un Marcel Tomàs immens. HOTOT de la companyia Cascai Teatre, premi BBVA 2013 com a Millor Espectacle i Millor Intèrpret, no va defraudar a un públic que es va mostrar entregat des del minut zero. Jordi Mira ens en fa la crònica. 

Marcel Tomàs interpreta 'Hotot' de Cascai Teatre | Foto: Cascai Teatre.

Marcel Tomàs interpreta ‘Hotot’ de Cascai Teatre | Foto: Cascai Teatre.

Tomàs proposa, a HOTOT, un viatge hilarant a través d’un personatge que sembla haver sortit dels ‘Looney Tunes’. La expressió exagerada, la velocitat en els moviments i l’excentricitat de les seves accions transporta a una dimensió gairebé fantàstica. En realitat però s’està davant les adversitats d’un heroi modern i quotidià que a ritme de ‘road movie’ aboca a l’espectador cap a un destí còmicament fatal. Tomàs, sota la capa d’un heroi en el que un fàcilment s’hi pot reconèixer, recrea un personatge entranyable, a vegades extravagant i amb marcat caràcter rural.

Tres capítols organitzen una trama que sembla no portar cap enlloc i com si d’un show es tractés els números més inesperats de música, ball o poesia s’encadenen sota la conducció d’un Tomàs que fa i desfà al seu gust. La seva habilitat per dominar l’escena i portar al públic al terreny del joc teatral és admirable.

L’humor tenyeix amb traça i enginy totes i cada una de les seqüències d’HOTOT. I és que l’humor és la matèria primera amb la qual treballa Tomàs mitjançant la seva eina més brillant: el gest. La seva acurada tècnica gestual aconsegueix generar en la ment de l’espectador un conglomerat il·limitat d’imatges esbojarrades que es succeeixen ràpidament a cop de moviment. Reforçat per una posada en escena simple, Tomàs exhibeix tot el seu virtuosisme sense necessitat d’efectes especials.

HOTOT per sobre de tot és humor en vena aconseguint mantenir l’espectador en la rialla constant. Una teràpia ‘in crescendo’ que és capaç de captar l’atenció fins al clímax final.
Amb Tomàs la distància entre públic i actor desapareix tot creant un diàleg franc i espontani. La connexió amb el públic és tal que aquest esdevé un element més de la posada en escena i, com un cor, acaba acompanyant a l’heroi fins a la seva tragèdia final.

Val la pena deixar-se sorprendre pel nivell i perfecció d’un còmic com Marcel Tomàs. HOTOT és un centrifugat a tota màquina on Tomàs hi posa tots els seus talents per enfrontar-se a l’èpica del teatre. L’escena esdevé el camp de batalla on actor i heroi, fusionats en un de sol, assalten una a una totes les adversitats.