Homosexualitat a l’antiga Grècia

Aquest dijous 24 de maig, a les 19 h, presentació de l’Eros gai a la llibreria Antinous (Casanova, 72), amb Jaume Juan i Sergi Grau

Lucía Ramírez

Lucía Ramírez

Estudiant de Periodisme a la Universitat Ramon Llull

Per primer cop, Adesiara Editorial ha decidit que surti a la llum i en català els epigrames d’Antologia Palatina, concretament el Llibre XII. Eros gai és un recull de poemes de diversos autors dedicats a la poesia de caire pederàstic i a l’homosexualitat a l’antiga Grècia. Des que als segles X i XI els erudits cristians bizantins decidissin preservar aquesta Antologia Palatina carregada de pederàstia directa i explícita, no s’havia traduït al català fins ara, l’any 2018. Aquest dijous 24 de maig, a les 19 h, presentació de l’Eros gai a la llibreria Antinous (Casanova, 72), amb Jaume Juan i Sergi Grau.

Abans de tot i per evitar escàndols, cal posar-nos en context. En el món antic grec existia l’homosexualitat masculina, que constituïa tota una estructura pedagògica basada en la correspondència entre l’amant, adult i dominant, i l’amant, adolescent i dominat. Tot això succeïa en el marc de l’educació, on els fills dels aristòcrates assistien a classes del mestre, i mantenien amb ell una relació homosexual i pederàstica.

Es tractava d’una relació asimètrica en què “el deixeble/alumne ha de pagar per un bon ensenyament acceptant que el seu mestre li introdueixi el penis entre les cuixes o dins l’anus, i és també l’ofrena que fa una persona més jove a una més gran a qui ha arribat a estimar i admirar”, amb les paraules de sir Kenneth Dover, acadèmic britànic i autor d’Homosexualitat grega. Aquesta diferència d’edat i d’experiència entre mestre i alumne permetia que l’amant exercís el seu deure cívic d’educar el noi i fer-lo un ciutadà de ple dret. Per aquest motiu, a la Grècia arcaica s’entenia pederàstia com pedagogia, eren equivalents. Avui dia aquesta etapa sexual tindria lloc durant l’educació secundària i el batxillerat.

A diferència del que pensem a primer cop d’ull, per a un grec benestant del segle V aC, tenir relacions sexuals amb un noi era el més normal del món. L’historiador català i encarregat d’escriure el pròleg d’Eros gai, Sergi Grau, recalca que, encara que l’Antologia Palatina, Llibre XII és poesia eròtica, no hi ha res d’escabrós. Tot el contrari, per a ell, Eros gai “és alta literatura, escrita de forma subtil i refinada”. Aquest acte pederàstic era la normalitat a la Grècia clàssica, per això els epigrames del recull estan escrits de forma explícita. No defugen a parlar obertament sobre la virilitat, que consistia a assumir sempre el rol actiu, és a d45ir, penetrar. A tall d’exemple d’aquesta explicitació, l’historiador es refereix a l’epigrama número 4, en què Estrató parla amb claredat sobre les edats dels nois que li atreuen: “M’atreu l’encant d’un noi de dotze anys, però és molt més preferible el que en té tretze”.

Grau també destaca que “l’amor de veritat de l’adult era amb l’adolescent”, no amb la dona amb qui estava casat. L’amor era pedagògic, i l’entenien com l’enamorament tan físic com espiritual. A la vegada, el traductor d’aquest llibre, Jaume Juan Castelló, explica que s’ha de tenir en compte que l’antiga Grècia era un món sense anticonceptius. Per tant, les relacions homosexuals eliminaven les possibilitats de fills il·legítims i evitaven molts problemes socials.

Parlant d’Eros gai, Castelló diu que “una col·lecció d’obres d’art literàries clàssiques era absolutament necessària”. Com ha fet abans Grau, destaca la delicadesa amb què estan escrits els poemes. Antologia significa un ‘recull de flors’, i Castelló ha volgut acabar la conversa amb una selecció de flors, una tria dels millors epigrames del llibre segons la seva opinió. Comença per l’epigrama número 3 d’Estrató, sobre els membres virils resolt amb una subtilesa sense arribar a la vulgaritat; després l’epigrama 90, on posa atenció en l’excel·lència dels poemes anònims; el número 134 de Cal·límac, per l’estil literari a l’hora de parlar de temes sexuals; i per últim, remarca l’epigrama 60 de Melèagre, per demostrar que els poemes més simples són els més difícils.

Sergi Grau recorda que Eros gai és un salt anacrònic. Per entendre els epigrames cal llegir-los situant-nos en l’antiga Grècia. Cal saber que pederàstia i pedagogia eren el mateix, la normalitat. L’historiador desafia a la societat a suportar la càrrega anacrònica que suposa Antologia Palatina, Llibre XII en el context del segle XXI.

Podeu comprar Antologia palatina al portal llibreter Libelista

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació