Hola, em dic Santiago Rusiñol

22.05.2012

 

Santiago Rusiñol

 

Els professors Enric Pujol i Francesc Foguet han redactat un manifest que qüestiona la política d’adquisició de les Biblioteques de la Generalitat. El manifest ha circulat per la xarxa com la pólvora i ha acumulat gairebé 150 adhesions. “La recent exclusió pel Sistema d’Adquisició Bibliotecària, vinculat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de les Hores angleses, de Ferran Soldevila, i de Tots els monòlegs, de Santiago Rusiñol, amb l’argument que “no han obtingut la valoració suficient”, evidencia que els criteris amb què treballa aquest organisme han de ser revisats a fons” diuen els signants del manifest. Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat des del mes d’abril, ja ha lamentat que s’hagi produït aquesta situació i ha anunciat una trobada imminent amb un grup de petites editorials independents per poder garantir l’entrada dels seus catàlegs a les biblioteques de la Generalitat. Segons afirmen els autors del manifest, “tots dos llibres han inaugurat enguany la col·lecció “De Cor a Pensa” (editorial Adesiara),  adreçada a reeditar autors clàssics i fer-los accessibles al públic general. El cas dels llibres de Soldevila i Rusiñol, però, no és únic, ni excepcional: els criteris de tria de les adquisicions són molt discutibles i revelen un model nefast, si es vol mantenir operatiu el patrimoni literari del país. Com és possible que s’excloguin, de la principal xarxa bibliotecària, noms de referència de la literatura catalana contemporània?”

Carme Fenoll sosté que el Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la fórmula del suport genèric, ha mantingut des del 1982 el seu ajut al llibre i a la producció editorial en català i en aranès. “Davant els resultats obtinguts i dels reptes actuals, es va considerar  que calia trobar els instruments de suport per tal de fer-los més eficaços” explica Fenoll. Per tal de fer possible una diversificació més gran d’aquests ajuts, el Departament de Cultura va plantejar l’any 2005 un nou programa de suport a les activitats descrites a través de dues vessants: la primera a través de les convocatòries anuals previstes per l’ICIC, per a la concessió de subvencions a la
producció editorial. I la segona, el SAB, per donar suport a l’edició en català mitjançant el foment de la lectura i assolir una major presència de les novetats editorials a les biblioteques públiques de Catalunya”. Per als signants del manifest, però, hi ha “una qüestió de fons que no pot ajornar-se més: les biblioteques públiques, si més no les més importants, han de disposar ineludiblement dels clàssics de les lletres catalanes. Si no, qui ho farà? On els podrem trobar?”

Segons Fenoll, en les darreres convocatòries no s’han filtrat des del Servei de biblioteques els títols a escollir per a cada biblioteca pública per tal que cada biblioteca ajustés el catàleg al seu propi municipi. “A partir d’aquest mes de maig de 2012” assegura Fenoll, “iniciarem les següents accions per tal de millorar aquest procediment: en primer lloc, des del Servei de Biblioteques, es marcarà amb diferents seleccions i graus de recomanació els títols que es considerin essencials i molt pertinents per a les col·leccions de les biblioteques públiques. Es faran les millores pertinents a l’aplicatiu per a facilitar la selecció en aquest sentit”. Carme Fenoll també té previst posa en marxa campanyes de formació als bibliotecaris catalans per tal de fer-los arribar de primera mà presentacions de les col·leccions de les editorials catalanes. En aquest sentit, ja hi ha programada una reunió el proper 6 de juny al Servei de Biblioteques amb 13 petites editorials catalanes a les que es vol mostrar suport i col·laboració. També es facilitarà la programació de presentacions de les seves novetats a les biblioteques.

Els autors del manifest consideren que el Departament de Cultura té l’obligació de prioritzar els clàssics catalans en els criteris d’adquisició de llibres per a les biblioteques públiques. No únicament perquè això suposa un suport a les editorials que tenen la gosadia de publicar-ne, sinó també perquè el sistema lector català no pot permetre’s aquest despropòsit”. Carme Fenoll respon a aquesta exigència amb la promesa de crear una taula consultiva de seguiment del procés del SAB formada per a membres del sectors editorial i bibliotecari. “Tenim l’esperança que el procés de millora contínua reverteixi en dos grans objectius que ens marquem com a Servei de biblioteques: el foment de la lectura i la consecució d’un model de biblioteca pública de primer ordre,
eficient i innovador”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. A la Facultat de Biblioteconomia, l’assignatura de Literatura catalana, és de lliure elecció (com si fessis pàdel).
    Quan es premia la quantitat més que la qualitat (estadístiques de llibres prestats) hi ha professionals que prefereixen els més venuts, per fer bon paper davant dels caps.
    Hi ha directors de biblioteca que no els hi agrada llegir.