Ho sabem tot de la Guerra dels Segadors?

La batalla de Montjuïc es va saldar amb una victòria catalana davant les tropes reials de Castella

El Castell de Montjuïc acull fins al 10 de setembre l’exposició La Batalla de Montjuïc. Defensant la ciutat des del Castell, una mostra breu que explica de manera entenedora i sintètica un episodi de la Guerra dels Segadors que va tenir lloc al castell i que es va saldar amb una victòria dels ciutadans catalans davant les tropes reials de Castella.

El 26 de gener de 1641 va tenir lloc la batalla de Montjuïc, un episodi gairebé oblidat de la Guerra dels Segadors. Les tropes reials de Felip IV pretenien conquerir Barcelona, on els ciutadans van saber resistir gràcies a l’empenta de la revolta de la pagesia catalana, que havia començat poc abans. La de Montjuïc va ser una victòria simbòlica per a una guerra que s’acabaria perdent, tal com ens explica la mostra La Batalla de Montjuïc. Defensant la ciutat des del Castell.

Pere Ginard és l’artista que ha dut a terme les il·lustracions que veiem a l’exposició, on es recreen alguns dels principals escenaris, personatges i moments de la batalla. L’encarregat d’explicar la història de la forma més senzilla i entenedora possible és l’historiador Dani Cortijo, que presenta uns textos breus, divulgatius i sòlids des del punt de vista historiogràfic.

La batalla és un dels episodis de la Guerra dels Segadors on es van enfrontar les tropes catalanes, amb el suport de la cavalleria francesa, contra les tropes de Felip IV. Es resolgué amb una victòria catalana contundent i la desfeta de les tropes hispàniques, que van haver de fugir fins a Tarragona. Deu dies abans de la batalla, el president de la Generalitat, Pau Claris, havia proclamat la Primera República Catalana sota la protecció de França.

Encara avui queden testimonis de la batalla en diversos indrets de Montjuïc i el barri del Poble Sec. Alguns dels seus carrers porten el nom d’alguns dels protagonistes de la batalla, com el carrer Tamarit dedicat a Francesc de Tamarit, escollit com un dels deu membres de la Junta de Guerra responsable d’organitzar i dirigir la defensa de Barcelona. Els visitants de l’exposició podran endur-se un plànol on Dani Cortijo ha assenyalat aquests punts per tal que, qui vulgui, els pugui recórrer i aprofundir sobre aquest capítol de la nostra història.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació