‘In vino veritas’

13.11.2018

Els dies 11 i 16 novembre podrem assistir a tres projeccions de curtmetratges de la vuitena edició del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el cava, de la secció Collita. Són tres històries en les quals el vi n’és el fil conductor o una peça clau. La primera sessió serà al Casal de Cultura de Torrelavit; l’altra a l’Auditori del VINSEUM.

Torna el festival MOST | Foto: Arxiu

El que no volies però que més temies que passés

Calamity és el grup de música de la cantant transgènere Cléo, protagonista que dona nom al curt de comèdia i drama de 20 minuts de Séverine de Streyke. La gent surt de casa, fuma i s’ocupa de la llar tranquil·lament mentre el vi calma i transforma. Entre mirades absents, observem el punt de vista d’una mare que sembla que estigui al corrent de què ocorre però que, d’altra banda, no ho pot assumir. Veiem el seu món enfonsar-se en una mena de xoc en slow motion i un pare trasbalsat que no accepta la realitat.

Cleó és la prova fefaent que corrobora la realitat i l’element que desencadena l’acció i crea tensió. Certament, en tres moments, la narració s’atura en forma del crit “arrête” per trencar amb el deliri. Alguns demanen beure per empassar-se la veritat, d’altres la confonen, la barregen i marxen de si embriagats. La família no parla sobre el tema clau, però el vi acompanya els moments en que no dir res és dir-ho tot. Al final, la nova situació serveix per preguntar-se com viu un mateix i adonar-se si has escollit la mena de vida que realment desitges. Al vi, tot sura.

Reminiscències d’un dolç i amarg passat

D’una banda, les vinyes pintades en una exposició ens transporten al passat i ens retornen al present, de forma commutativa. D’altra banda, les tonalitats cromàtiques del vi, els passatges naturals, masies i bodegues ens allunyen de la Barcelona grisa dels anys 20 i ens traslladen al camp. Aquest és el panorama del curtmetratge Bohèmia d’Anna Petrus. Es tracta “d’una adaptació cinematogràfica de la història que David Morancho va crear en format còmic per a Vinòmics”.

Una primera veu presenta un episodi de la vida d’Anna i Fermí, dos personatges que es troben i intercanvien coneixences: la pintura i la vinya. El curt fa pensar en la gent que trobem a la nostra vida i que ens impacta emocionalment. Fermí es mostra tímid com un nen de la seva edat i Anna el considera madur. Celebren junts la berena del 8 d’octubre. Aquesta i altres escenes anuncien el que l’espectador ja veu a venir. Que si et quedes, que si vols que marxi; al final és la teva manera de viure. L’exposició d’aquell dia no és una qualsevol; és una peça de diverses vides.

No subestimis a ningú i menys sota els efectes del vi

El vi actua de mcguffin en el curtmetratge Lo supero, una obra d’Ainhoa Menéndez. El curt presenta una situació quotidiana: una colla d’amics es reuneix per sopar a casa d’una de les parelles. L’escena recorda a l’espai principal de la pel·lícula Perfectos desconocidos, així com el desenvolupament de la trama: en lloc del mòbil, aquí el vi serà el descobridor de les històries més cruentes. Com que només tenim 3 minuts, inferim que ja han parlat de molts temes, menjat i begut i ens situem gairebé al final de l’àpat. Els presents subestimen el potencial o intuïció d’una de les noies. A partir d’aquí, de forma distesa, comença un concurs d’explicar històries macabres. El que no saben, però, és que el perill i la situació dels personatges de les històries que relaten són tan reals com la seva pròpia vida.

Els tres curtmetratges es podran visualitzar el dia 11 de novembre a les 18:00h al Casal de Cultura de Torrelavit d’entrada gratuïta i el 16 de novembre a les 20:00h a l’Auditori del VINSEUM per un cost de 5€.