Hi havia una vegada a La Floresta

24.02.2015

Fins al 8 de març podeu visitar l’exposició d’originals de còmic “L’esclat creatiu a La Floresta – Sant Cugat. Còmic i il·lustració” al Reial Cercle Artístic del carrer dels Arcs de Barcelona, en horari de 11:00 a 21:00 h. Aquesta exposició, que, ampliada, va estar abans a Sant Cugat patrocinada per l’Ajuntament d’aquesta ciutat, la Fundació Privada Collserola i Art Solidari Lluís Ribas i d’altres entitats, ha estat comissariada pel pintor Lluís Ribas i Marcel Miralles.

CÒMIC, expo Cercle, portada catàleg085

El motiu de la seva vinculació al municipi de La Floresta i, per tant, a Sant Cugat és perquè dos importants editors i artistes van residir-hi i varen tenir les seves respectives agències. Es tracta de Josep Toutain, que, primer com a dibuixant i després com a editor i gran emprenedor, va aconseguir que una sèrie de dibuixants catalans de primera línia s’obrissin pas no tan sols publicant al mercat nacional sinó també al d’altres països, com ara el Regne Unit, França, Alemanya, països nòrdics i, en especial, al melic del còmic mundial: els Estats Units.

L’altra figura, Josep Maria Berenguer, editor conegut especialment per una de les publicacions insígnia de l’època de la transició a la democràcia, l’editorial La Cúpula i la revista El Víbora, va recollir el bo i millor de l’obra contracultural i underground, tan representativa d’aquella època.

Un bon complement

Com a activitat paral·lela, el proper dijous 26 de febrer a la Sala dels Atlants del Cercle, a les 19h, tindrà lloc la projecció del documental Els còmics de Toutain amb la direcció i producció d’Aitor Marcet Espinosa i Jonatan Contreras Encinas. L’entrada és lliure. A més a més, hi haurà també una taula rodona que comptarà amb la participació de Miguel Fuster, dibuixant, Lluís García, dibuixant i pintor, Esteban Maroto, dibuixant, Enric Torres, il·lustrador i pintor i el pintor Lluís Ribas i Marcel Miralles, comissaris de l’exposició.

 L’exposició i el catàleg

L’exposició del Cercle presenta només una part, com he dit, de la que es va mostrar a Sant Cugat. Tot i així mostra un seguit d’il·lustracions, historietes i tota una documentació ben variada i representativa, composta per materials originals de la producció gràfica dels anys 70-80, així com de nombrosos dibuixants de la nostra pedrera.

Sense poder citar tots els nombrosos autors representats, l’exposició mostra originals d’il·lustracions, fragments d’historietes, portades, cartells i també revistes editades per Toutain com Zona 84, 1984, Totem entre d’altres, així com publicacions sobre autors del país, com Pepe González (“Vampirella”) i altres estrangers d’anomenada com Will Eisner i Richard Corben. Hi podreu veure també il·lustracions de Boada, Thord Sundquist i Marika Vila, una de les escasses presències femenines en aquest sector. I historietes en blanc i negre i a vegades en color de Manfred Sommer, de Taberna galáctica, de Josep M. Beà, de Riffle, de López Espí, de Los profesionales, de Carlos Giménez, de Torpedo, de Bernet i d’altres.

Tan interessant com l’exposició és el catàleg, que es pot adquirir al Cercle i va ser elaborat per a l’anterior exposició a Sant Cugat. Es tracta d’un catàleg molt complet en la seva faceta gràfica i en els escrits que aplega, dividits en tres blocs: “Esclat creatiu a La Floresta” (títol que dóna nom a la mostra), amb textos de 36 autors, la majoria d’ells protagonistes d’aquesta història. Un altre titulat “«El Enterao», «El Enteradillo», «El Resucitao» i altres herbes” signat per Marcel Miralles i, per últim, l’espai dedicat a La Cúpula, El Víbora descrit per quatre dibuixants, escriptors en aquest cas.

Del creador d’El Víbora, Marcel Miralles escriu: “En Berenguer (…) sé que sempre havia sigut una persona inquieta, cercant experiències. Havia estat a comunes hippies del nord d’Europa. Havia construït cúpules geodèsiques (d’aquí el nom que va posar a la seva editorial) i ell mateix vivia en una cúpula d’aquestes a La Floresta. Li agradava el dibuix, pintava, i en un moment va interessar-se per l’edició de publicacions periòdiques. Era amic d’en Toutain, que el va ajudar als inicis d’El Víbora. Aquesta empenta en Berenguer li va agrair sempre i el considerava el seu soci. Va ser fidel a la seva amistat. El Víbora i l’editorial La Cúpula van ser una aventura plena de creativitat.”