‘Herois obscurs’: la primera cançó que Rosalía va gravar en català

10.07.2019

Abans de voler ser milionària i llançar bitllets de 100 pels aires, Rosalía ja havia enregistrat una cançó en català. La periodista Núria Martorell ha revelat al seu blog en_Canta_dos, que la cantant ja va participar l’any 2014 en l’enregistrament d’Or Verdamb una peça en què també hi va participar Judit Nedderman i que va produir Taller de Músics, l’escola on Rosalía estudiava aleshores. Or Verd (Edicions 62-Empúries) és un llibre de poemes (Edicions 62), de Valentí Gómez i Oliver (Barcelona, 1947).

 

Fa anys, després de publicar Or verd (Empuries-Edicions 62), Valentí Gómez Oliver va voler fer-ne un disc. Va trobar la complicitat de Lluís Cabrera, del Taller de Músics, i van tenir la sort que els compositors Ivan Santa i Jack Tarradellas musiquessin els seus versos. Van treballar un parell d’anys, sempre parlant amb ell, per compondre la música. Després una sèrie de cantants i músics, la majoria alumnes del Taller de Músics, es van anar afegint al projecte.

No era pas fácil posar música a una sèrie de poemes, bona part dels quals eren sonets, i cantar-ho. “Però sempre hi ha miracles”, ens diu Gómez Oliver. “El resultat es el disc Or verd, on Rosalía canta el sonet ‘Herois obscurs’. El treball amb els músics va ser molt creatiu. Amb Rosalia hi vaig parlar força estona: ella va ser una entusiasta defensora del disc quan es va presentar a l’Ateneu de Barcelona o al Taller de Músics a Sant Andreu”.

Rosalía canta aquests versos del sonet: “Ni grans fortunes, ni béns naturals, / sols l’esforç incrementa la grandesa / malgrat que empetiteixen els jornals / i suri més del compte la pobresa. / De dins o de fora, o d’amunt o d’avall / ballaren, ballen, ballarem el ball!”

 

Rosalía canta ‘Herois obscurs’ de Valentí Gómez i Oliver