Associació d’Editors: 40 anys i una Creu de Sant Jordi

11.07.2018

Quatre dècades després de la seva fundació, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (AELLC) celebra un merescut aniversari amb tres objectius prioritaris per continuar creixent: amplificar la internacionalització de la literatura catalana, aconseguir més ajudes públiques i consolidar la presència, cada vegada més normalitzada, dels llibres als mitjans de comunicació. A més, enguany també han sigut mereixedors d’una Creu de Sant Jordi. El mes de setembre tornaran de vacances amb les piles carregades per la 36a Setmana del Llibre en Català, un dels esdeveniments culturals més importants d’aquest país. L’enhorabona, editors.cat.

Ilya Pérdigo, Iolanda Batallé, Montse Ayats i Joan Sala a l’Arts Santa Mònica, on ha tingut lloc la roda de premsa | Foto: Chordà Comunicació

Actualment, l’AELLC té gairebé 100 editorials associades que representen la diversitat i pluralitat de models d’empresa, catàlegs i gèneres en català. Al llarg d’aquests 40 anys, amb la seva feina ha contribuït a una progressiva normalització de l’edició en català, i mica en mica s’ha anat eixamplant: ha guanyat prestigi (a casa i en l’àmbit internacional), ha donat suport als associats, ha generat debat a través de diversos fòrums i plataformes d’opinió, ha treballat intensament amb les institucions públiques i ha col·laborat amb altres gremis del sector per avançar cap a una indústria viable i sostenible. Un repte de grans dimensions tractant-se de l’edició en català. Per això, encara queda molt per fer. “Hem fet 40 anys, però tornem a començar”, explica Iolanda Batallé. Doncs això.

Els membres de la junta de l’entitat han donat a conèixer el manifest que han preparat per celebrar l’efemèride. La presidenta Montse Ayats (Eumo) i els editors Ilya Pérdigo (Alrevés/Crims.cat), Joan Sala (Comanegra) i l’esmentada Batallé (Rata) han explicat els orígens de l’entitat i els seus reptes de futur, i han presentat el nou logotip d’editors.cat, amb quatre barres molt catalanes que fan referència no sols als 40 anys, sinó també a l’edició en la llengua de casa nostra. La seva fita és aconseguir “que sigui possible viure editant només en llengua catalana”. La disposició la tenen molt clara: “El combat col·lectiu és l’única manera de millorar les coses”, i això també inclou les ajudes públiques (la Generalitat només inverteix un 0,7% del seu pressupost en Cultura).

El millor exponent de la bona feina de l’AELLC és la Setmana del Llibre en Català, i ho demostra el fet que, a banda de la seva consagració en el calendari literari, ha aconseguit canviar hàbits editorials: ara, les novetats de la rentrée es donen a conèixer a finals d’agost, i això permet als editors tenir més marge per preparar la campanya de Nadal.

No podem passar per alt, tampoc, la necessitat de potenciar la importància de la lectura (Sala ha parlat d’un estudi que sembla demostrar que la disminució dels hàbits lectors també disminueix el coeficient intel·lectual de les persones), sobretot entre els més joves. El Pla de Lectura 2020, en el qual estan treballant juntament amb el Departament de Cultura, està encaminat cap a aquesta direcció.

Una Creu de Sant Jordi

Aquest 2018, la Generalitat de Catalunya ha premiat l’Associació d’Editors “pel seu treball continuat, al llarg de quaranta anys, en favor de les publicacions en català. L’entitat neix l’any 1976 fruit de l’impuls d’un grup d’editors per recuperar i normalitzar el català després del franquisme. La seva vinculació al sector ha contribuït a desenvolupar la literatura catalana i potenciar-ne els autors. L’entitat organitza la Setmana del Llibre en Català, que afavoreix el dinamisme editorial i promou la lectura en aquesta llengua”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris