La comprensió del món virtual

14.12.2015

El Centre de Cultura Contemporània (CCCB) convida a reflexionar sobre la intel·ligència amb un cicle de conferències que s’articulen al voltant de l’exposició +Humans. El futur de la nostra espècie. Els professors d’investigació ICREA Luc Steels, Arcadi Navarro, Héctor Geffner, Mel Slater i Mavi Sánchez-Vives són els ponents d’aquest conjunt de conferències, que exploren els límits de la intel·ligència humana, però també d’aquelles intel·ligències que les persones podem (o podrem) produir. Aquest dimarts 15 de desembre a les 19h Mel Slater i Mavi Sánchez-Vives imparteixen la conferència Percepció i realitat: la comprensió dels mons virtuals.

Mel Slater

Mel Slater

Aquest dimarts se celebra la darrera conferència del cicle Màquines que pensen al CCCB amb una xerrada conduïda pel professor de l’Event Lab (UB) Mel Slater i la professora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer Mavi Sánchez-Vives. Slater i S´nchez-Vives parlaran de la realitat virtual i explicaran com aquesta tecnologia és una eina per estudiar el procés de percepció en el cervell i les nostres respostes emocionals i cognitives, com també el comportament davant diverses situacions. La xerrada es titula Percepció i realitat: la comprensió dels mons virtuals i servirà per tancar el cicle de conferències del CCCB. Més info aquí. 

Núvol ha anat seguint el cicle amb cròniques de cada conferència. En la primera conferència, el professor de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC i UPF) Luc Steels va abordar qüestions com els riscos en la recerca de la intel·ligència artificial i les oportunitats i els límits de les màquines. Sota el títol Intel·ligència artificial per la pau o per la guerra?, la xerrada va exposar, per exemple, quin és el perill de deixar el desenvolupament tecnològic en mans de la indústria militar i fins a quin punt es pot confiar en els robots. Podeu llegir la crònica que en vam fer aquí.

En aquesta línia, el professor a l’Evolutionary Genomics Lab (UPF) Arcadi Navarro va plantejar en la segona conferència si cal posar límits a la investigació en intel·ligència artificial. La xerrada de Navarro, titulada La intel·ligència com a estratègia evolutiva va abordar la possibilitat que, en un futur, la intel·ligència artificial superi la humana i porti un desenvolupament propi i autònom, ja que actualment la tecnologia no para d’avançar. Podeu llegir la crònica que en vam fer aquí.

Per examinar com s’estudia la intel·ligència artificial i analitzar les implicacions socials i humanes d’aquesta tecnologia, el professor al departament de Tecnologia de la UPF Héctor Geffner va oferir la conferència Present i futur de la intel·ligència artificial. Geffner va parlar dels dos objectius primordials d’aquesta intel·ligència, és a dir, aconseguir que les màquines siguin intel·ligents i entendre la intel·ligència des del punt de vista computacional. Podeu llegir la crònica que en vam fer aquí.

Totes les xerrades formen part dels debats ICREA-CCCB, una col·laboració que vol donar a conèixer els avenços i la recerca que es fa a Catalunya. Per més informació sobre la història i l’activitat d’ICREA a Barcelona, podeu consultar el web de Barcelona Metròpolis.