Hem de canviar d’himne?

16.09.2015

El Born CC acull fins al 27 de setembre una exposició sobre Els Segadors, que explora l’himne nacional oficial de Catalunya des d’una perspectiva històrica i del seu ús social. La mostra ressegueix el procés de construcció de l’himne, i en certa manera és també un relat de l’evolució històrica del nostre país. Avui s’hi celebra un debat sobre la vigència i el futur de l’himne. 

Josep M. Muñoz a l'esquerra de la imatge conversarà amb Josep M. Ayats, a la dreta de la foto.

Josep M. Muñoz a l’esquerra de la imatge conversarà amb Josep M. Ayats, a la dreta de la foto.

“Bon cop de falç. La història de l’himne” s’estructura en quatre blocs, que tracten sobre l’origen d’Els Segadors, els principals episodis històrics que el contextualitzen, el seu ús i el plantejament del sentit de la seva vigència.

L’exposició, que ha comptat amb l’assessorament del musicòleg Jaume Ayats, autor del llibre ‘Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional’ (L’Avenç), recull algunes dades interessants. Per exemple que l’himne s’inspira en ‘Els tres garberets’, una cançó popular del segle XVII carregada de connotacions eròtiques. La tonada va caure en desús fins a la Renaixença, quan va ser recuperada però no va arribar a destacar per sobre d’altres cançons patriòtiques com ara ‘La Santa Espina’ o ‘El Cant de la Senyera’. ‘Els Segadors’ va agafar especial rellevància quan va ser interpretat a la manifestació de l’Onze de Setembre de 1977 i finalment a ser declarat oficialment com a himne nacional de Catalunya el 1993.

L’exposició incorpora abundant material multimèdia, consultable a través de codis QR. La mostra es completa amb la projecció del documentari ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’, del director Eloi Aymerich.

 

Una taula rodona avui a El Born CC

Té sentit tenir un himne que parla d’una guerra del segle XVII? Caldria plantejar-nos la necessitat d’un nou himne? Com s’ha de construir la identitat catalana del futur? Hem de continuar modelant la nostra identitat en la confrontació amb Espanya o més aviat ens convé partir d’una autoafirmació pròpia i indepenent? Aquestes són les línies del debat que se celebrarà  avui 16 de setembre a El Born CC. La taula rodona girarà justament al voltant de la vigència d’Els Segadors. A banda de Jaume Ayats, historiador i musicòleg hi participen Jordi Martí, director de la revista 440 Clàssica i Josep M. Muñoz, director de la revista L’Avenç. El col·loqui se celebrarà a les 19h a la Sala-Auditori del carrer Comercial, 5, al costat del Born CC.