Helena Tornero mira cap al futur

21.03.2019

El TNC ha estrenat el tercer espectacle del cicle Teatre per a joves d’aquesta temporada. Després de Youth#4, de Didier Ruiz, i d’Amanda T, d’Àlex Mañas, arriba a la Sala Tallers El futur, la darrera peça de la dramaturga Helena Tornero. Quatre personatges, un cotxe de luxe i les fronteres d’Europa són els protagonistes d’El futur. On i què és el futur, si quan hi arribem, ja és present?

Una escena de l’espectacle ‘El futur’, escrit i dirigit per Helena Tornero. © David Ruano – TNC

La Sala Tallers del TNC plena d’adolescents, un dimecres al matí. Horror? No pas. L’estrena d’El futur és la primera funció matinal de l’espectacle, i el TNC ha optat per substituir l’habitual roda de premsa destinada als mitjans per una invitació al primer passi. Havíem quedat que els espectacles s’expliquen per si sols, no? Molt a favor d’aquesta fórmula, que es pot complementar, evidentment, amb entrevistes als creadors de l’espectacle. Tornero ha escrit i dirigit un text sobre una fugida. Una escapada de dos personatges cap amunt, nord enllà. Una jove catalana i un noi estranger travessen fronteres dins d’un cotxe de luxe en direcció a Estocolm, Suècia. “L’home estranger fuig del seu passat. La noia fuig del seu futur”, escriu l’autora al programa de mà. Els protagonistes són Júlia Genís, que debuta amb el seu gran primer paper. Potser la recorden com l’estrella invitada de Kabarett Protokoll, quan apareixia entre el públic, al final de funció. La intèrpret és filla d’Oriol Genís, i demostra que la genètica és sàvia i ha sabut transmetre l’ofici i la veritat de pare a filla. L’acompanyen David Ménendez com a Halim, l’home estranger, David Vert com a Alfred, l’home elegant, i la reusenca Ester Cort fent molts dels papers de l’auca.

El muntatge, a tres bandes i amb una funcional escenografia d’Enric Planas, està dirigit per Tornero amb ritme i ofici. Els joves espectadors del dimecres al matí, amb edats compreses entre els 15 i els 18 anys, es van portar molt bé. Senyal que allò que veien els va interessar. “Quina mena d’obra és? Com explicar-ho?”, es pregunta l’autora al programa de mà. “Sí que et puc dir que és un viatge. Una mena de ritual de pas”. Una road movie teatral, afegiria jo, on l’acció avança sense treva i on els mateixos actors interpel·len directament el públic en diversos moments. Un conte, una ficció, però també una reflexió sobre els refugiats de guerra, l’auge de l’extrema dreta a tota Europa o les (inevitables) tensions entre pares i fills. Helena Tornero ha escrit un text polític, com tots els que fa, que ens remet a peces anteriors seves com ara No parlis amb estranys o Kalimat. Amb moments de complicitat amb les tècniques del teatre èpic i les peces didàctiques de Bertolt Brecht, l’autora portbouenca sap riure’s d’ella mateixa i els seus (inevitables) discursos, pronunciats, la gran majoria, en boca dels personatges interpretats per Ester Cort.

“A El futur no menteixen només les paraules, els personatges i el temps, també ho fan les mirades”, escriu Tina Vallès al pròleg del text. “El futur és un impacte, el futur no existeix, el futur és una mentida, el futur és allò que els polítics es posen a la boca quan necessiten el teu vot, el futur és aquella promesa que no es farà mai realitat”, continua. Arola Editors ha publicat aquest text, que també es podrà adquirir en format llibret d’estrena per tres euros, així com el volum Helena Tornero 2008-2018, que conté tots els textos escrits per l’autora durant aquest període. El futur està inclòs dins del Club de lectura Llegir el teatre del TNC i les Biblioteques públiques de Catalunya, i l’espectacle sortirà de gira la pròxima tardor a diversos municipis de Teatres en Xarxa. Pel que fa a les activitats paral·leles, el 30 de març hi haurà un col·loqui postfunció moderat per Tina Vallès, i el 6 d’abril tindrà lloc una Taula rodona amb Helena Tornero i Proactiva Open Arms.

 

 

Per a més informació sobre l’espectacle podeu consultar el web del TNC.