Sant Cugat es retrata amb versos

12.10.2016

Una mà oberta, nua i plena de pigment de color marronós és la imatge escollida per representar el setzè Festival nacional de poesia de Sant Cugat. La fotografia serà el fil conductor de les exposicions del Festival, que se celebrarà del 16 al 23 d’octubre i comptarà amb més de 60 propostes per a 26 espais.

Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli  |  Foto de Toni Galitó

Jordi Llavina, comissari de l’Any Vinyoli | Foto de Toni Galitó

L’any passat va ser la música, i aquest, la fotografia. La poesia mai se sent sola a Sant Cugat, on acompanyada d’altres arts i de molts amants, retroba aquest octubre el 16è Festival nacional de poesia. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha presentat l’edició d’enguany a La Setmana del Llibre en Català acompanyada de Carmela Fortuny, tinent d’alcalde de Cultura de Sant Cugat, Sílvia Bel i Jordi Llavina, que han recitat alguns poemes.

L’autor de la imatge que anuncia el Festival de poesia és Kim Manresa, fotògraf santcugatenc. L’instantània triada pel festival forma part d’una sèrie de fotografies que conformen l’exposició El llenguatge del poeta, que es podrà veure a la biblioteca Central Gabriel Ferrater.

“Som pols i pols tornarem a ser, i mentrestant, gaudirem de la poesia”, reflexiona Laura Borràs a la presentació del Festival. L’edició d’enguany se celebrarà del 16 al 23 d’octubre, tot i que Sant Cugat serà l’epicentre poètic nacional des del 10 de setembre al 15 de desembre. Durant aquest període de temps, la ciutat acollirà 60 activitats relacionades amb la poesia.

La festa de la poesia santcugatenca ha passat d’albergar 40 actes a albergar-ne 60, i de comptar amb 19 espais poètics a comptar-ne amb 26: “Ens agrada destacar-nos per la nostra identitat cultural”, anuncia Fortuny, que explica que Sant Cugat no vol competir amb Barcelona però sí complementar-s’hi. Durant els 16 anys de vida que té aquesta celebració, hi han passat més de 245 poetes catalans.

La inauguració de l’efemèride serà diumenge 16 d’octubre a les 18h al Teatre-Auditori, i comptarà amb l’espectacle ART de Manel Camp. ART és un homenatge a l’obra i pensament de Ramon Llull. Aquest escriptor, filòsof i místic no podia faltar a Sant Cugat ara que se celebren 700 anys de la seva mort. Llull és també el protagonista de l’exercici de literatura comparada que duran a terme Biel Mesquida, Pepa López i Carme Caillol a l’acte Cos a cos, on traçaran una línia de relacions poètiques entre Llull, Verdaguer i Vinyoli.

El Festival nacional de poesia també comptarà amb homenatges a Pere Quart, Montserrat Roig, Caterina Albert, Vidal Alcover, Carles Hac Mor o Ventura Ametller. D’entre tots els actes, en destaca Santíssims poetes, on el compositor Carlos Santos acompanyà la seva música de la poesia contemporània de Francesc Parcerisas, Marta Pessarrodona i Ester Xargay.

Dijous 20 d’octubre tindrà lloc la ja clàssica Nit de poesia, amb una vuitena de poetes convidats, Clara Peya al piano, dansa i música de la mà del cantaor Pere Martínez. També és imperdibles les exposició de Kim Manresa, Berta Vallribera, Dídac Rocher i Marta Huertas. I és que com diu Carmela Fortuny, el més important és que la ciutat respiri poesia.