Hazard, el joc de daus que va fer créixer fortunes

17.11.2014

Els daus tornen a córrer al Born CC. Aquest dimarts 18 de novembre a les 19h l’Espai Gastronòmic El 300 acull una nova sessió d’El Triquet del Born, el club de jocs que dirigeix Oriol Ripoll. Per un dia el Born CC torna a convertir-se en un casino de perdició.

Prohoms anglesos juguen a hazard

Prohoms anglesos juguen a hazard

Pierre Rémond de Montmort (1678-1719) va ser un matemàtic que va estudiar l’atzar en els jocs. Arran de les seves investigacions l’any 1708 va escriure un assaig anomenat Essay d’analyse sur les jeux de hazard (amb una segona edició l’any 1713) on explorava les probabilitats d’aconseguir una tirada guanyadora amb diferents jocs. Entre el repertori de jocs consignats per Rémond de Montmort n’hi ha un que era molt popular a l’Anglaterra de l’època, anomenat hazard.

Aquest joc és el convidat del Triquet del Born que tindrà lloc demà al Born Centre Cultural. Els participants faran una passejada històrica de la mà dels jocs de daus, començant per un tractat de jocs del segle XIII, passant per lleis que prohibien les partides al costat de Santa Maria del Mar i acabant per la història d’un peixater anglès que es va fer ric jugant a l’hazard.

Després podran posar a prova la seva sort, el seu càlcul (si és que serveix d’alguna cosa) i les seves ganes d’arriscar les fitxes de joc o qui serà el proper que s’aixecarà a buscar alguna cosa per beure. I com sempre, els participants podran acabar la vetllada provant diferents jocs de taula populars als segles XVII i XVIII.