Hat-trick a l’Auditori de Girona

8.12.2016

Maika Makovski, Barbara Hendricks i l’Orquestra del Palau de les Arts de València són protagonistes d’aquest cap de setmana musical triple, tan farcit com variat, a la principal sala de concerts de Girona. Serà difícil triar… O potser no. Feu les vostres apostes.

Maika Makovski  © Pere Masramon

Maika Makovski © Pere Masramon

Aquest cap de setmana l’Auditori vora el Ter acull tres concerts que valen la pena. Divendres 9, la diva de l’indie català, Maika Makovski, presenta el nou disc «Chinook Wind», potser el seu més madur i reeixit de tots. Dissabte 10, l’enorme Barbara Hendricks, una de les millors sopranos internacionals dels últims 40 anys, anticipant el Nadal, puja a l’escenari per un programa d’espirituals negres. Finalment, el diumenge 11, obres de Mozart, Txaikovski i Mendelsohn de la mà de l’Orquestra Simfònica “Palau de les Arts”, sota la batuta del rus Evgeny Kleyner.

La mallorquina d’ascendència macedònia disposa d’una trajectòria incòlume i personalíssima, que ha evolucionat des d’un rock’n’roll explosiu i hedonista a un indie més recollit i intimista. Però la pedra de toc, el punt diferencial de Maika Makovski sempre ha estat la intensitat dels seus directes, monuments que valen categòricament la inversió de temps i diners. La cantautora no para de provar nous formats i, després del quartet rocker i de l’aventura en solitari al piano, afronta ara la gira de «Chinook Wind» amb un quartet de cordes, trompa i percussions. Tot un luxe.

I menys no es pot dir del dissabte, amb l’esperat recital de Barbara Hendricks. Ocasió única per sentir una de les veus més referencials de l’òpera, del cant líric i fins i tot del jazz de les últimes dècades, tot i que aquesta vegada la soprano estatunidenca, naturalitzada sueca, ens oferirà un programa de blues, gospel i espirituals negres, només acompanyada per piano i guitarra (Matthias Algotsson i Ulf Englund, respectivament).

Aquest triple cap de setmana musical a l’Auditori de Girona culmina el diumenge amb l’aportació de l’Orquestra Simfònica Palau de les Arts, responent a una saludable iniciativa de l’Associació cultural catalana eslava de l’Alt Empordà. La formació orquestral valenciana es presenta sota el comandament del director rus Evgeny Kleyner i tindrà com a solista el seu compatriota Dmitri Tsirin, violoncel·lista amb reconeguda projecció internacional, que interpretarà “Variacions sobre un tema Rococó” de Txaikovski. El programa, no obstant, no serà tot en clau eslava, ja que l’orquestra resident del Palau de les Arts – Reina Sofia també executarà l’obertura de «Le Nozze de Figaro» de Mozart i la irrenunciable Simfonia nº 4 de Mendelsohn, dita l’Italiana.