Michael Haneke carrega contra el #MeToo

13.02.2018

Havia de passar tard o d’hora. Michael Haneke s’ha despatxat de gust contra el moviment #MeToo en una entrevista concedida al diari vienès Kurier. Haneke ha qualificat la revolta “d’una nova ofensiva puritana contra els homes”.

Michael Haneke amb la Palma d’Or de Cannes

En opinar sobre l’efecte dominó que ha provocat la caiguda del magnat de Hollywood Harvey Weinstein, Haneke ja sabia que trepitjava arenes movedisses, perquè tan bon punt li han preguntat per aquesta qüestió ha exclamat: “Si us plau, no em preguntis això”. Però no s’ha estat de contestar i ho ha fet amb la contundència que el caracteritza. “Com a home, no hauria de dir res més sobre aquest tema. Per descomptat considero que qualsevol violació o assetjament hauria de ser castigat, aquest no és el tema. Però considero que el prejudici histèric que s’ha estès de manera sistemàtica és repugnant. I vés a saber quantes d’aquestes acusacions, incidents que es remunten a 20 o 30 anys enrere, són realment casos d’assetjament sexual o excuses per passar comptes”.

Quan li ha preguntat si mai ha hagut d’entomar acusacions d’aquesta mena, Haneke respon negativament i afirma que el seu estil de direcció és sumament respectuós amb els actors. “El que em molesta del debat que s’està produint és la ràbia cega, la maldat irreflexiva que no té res a veure amb els fets, els prejudicis que poden destruir la vida de persones que ningú pot provar que siguin culpables. Cada dia els mitjans maten algú, arruïnant vides i carreres. La malignitat que circula per Internet et deixa sense alè. I aquesta nova ofensiva puritana contra els homes és realment preocupant”. I després ha afegit: “La cacera de bruixes és una cosa de l’edat mitjana”.

“No fa gaire, un museu americà va rebre una queixa formal per internet que qüestionava tota una exposició en la qual s’hi exhibia un quadre de Balthus, en el qual hi apareixia una noia en una postura ambigua. Balthus és un dels pintors més importants del segle XX i aquest requeriment és simplement grotesc”, ha lamentat Haneke, i ha afegit que “avui hauria estat impossible filmar una pel·lícula com L’imperi dels sentits, de Nagisa Oshima, una de les obres que aborda amb més profunditat el tema de la sexualitat. I hauria estat impossible perquè els inversors s’haurien fet enrere obeint aquest nou terror”.

Haneke ha lamentat que actualment alguns actors sota sospita són literalment sacrificats, retallats de pel·lícules i sèries per evitar que caigui l’audiència. Aquesta campanya d’estigmatització de l’erotisme ha sembrat una gran inquietud entre molts artistes. I ha afegit: “Això no treu que els assetjadors o violadors siguin castigats, però la cacera de bruixes ens retorna a l’edat mitjana”. El director austríac ha tancat l’entrevista amb un comentari que feia presagiar les reaccions irades que ha suscitat a la xarxa: “Ara tothom dirà, aquest Haneke és un porc xovinista”.

Podeu llegir l’entrevista a Haneke publicada a Kurier aquí. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Tampoc cal anar a Àustria per trobar casos d'”intel·lectuals” contra el #MeToo. En aquest país trobem al venerat Jordi Llovet vomitant la seva opinió sobre el tema. En aquest mateix mitjà comentàveu fa cosa d’un mes que el senyor Llovet, a qui cal respectar per la seva erudició, menystenia lleugerament a les dones en els seus articles, falta no massa greu, es deia.
  Ara Llovet carrega contra aquest moviment, però el silenci de mitjans com el vostre és esfereïdor, i ningú sembla atrevir-se a dir el que cal sobre sobre aquest individuu. Carreguem contra Haneke però deixem impune a aquest senyor, que diu coses com:
  “La campanya nord-americana anomenada #MeToo (“A mi també”) farà que, un dia o altre, els homes hagin d’iniciar, per la seva banda, una campanya que defensi la seva dignitat en termes generals: […]. En aquests moments, sembla que tots els homes siguin uns perversos, degenerats, violadors i criminals.”
  Per si algú vol llegir la resta: https://llegim.ara.cat/opinio/correcte_0_1958804122.html

  • No cal fer esgarrafalls per les opinions d’algú que no pensi com jo. Opinar de diferent manera no haurià de ser cap delicte ni motiu de persecussió.
   Atentament