Hamza Yalçin: la llibertat d’expressió al punt de mira

6.09.2017

Hamza Yalçin, escriptor i periodista suec d’origen turc, va ser detingut el passat dia 3 d’agost a l’aeroport del Prat i des d’aleshores està empresonat a Can Brians (Barcelona). Per què? Perquè Recep Tayyip Erdogan l’acusa de pertànyer a una organització terrorista.

Hamza Yalçin | Font: PEN Català

Fa dues setmanes, Yalçin exposava la seva situació en una carta a El Periódico, escrita des de la presó on demanava el seu alliberament. “En el control de passaports, just abans d’arribar a la sala d’espera, vaig saber que constava a la llista de l’Interpol”, escriu Yalçin.

Acusat per Erdogan de pertànyer al Partit Revolucionari d’Alliberació Popular (considerat una organització terrorista), la Policia Nacional va detenir i empresonar el passat 3 d’agost al periodista suec, crític amb el règim actual turc.

“El meu marit no és un delinqüent ni un terrorista. És un refugiat polític a Suècia, un escriptor socialista, un activista…”, declarava aquest dimarts a Barcelona Seda Sanlier, la parella del periodista, en la presentació del manifest per la seva alliberació, impulsat pel PEN Català, el Col·legi de Periodistes i el col·lectiu Alerta Solidària, amb el suport d’una quinzena d’entitats i organitzacions que vetllen per la llibertat d’expressió i els drets humans. El manifest va ser presentat a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona per Neus Bonet (degana del col·legi), Carme Arenas (presidenta del PEN) i David Aranda (un dels advocats del periodista)  i s’ha difòs a través d’una campanya de Change.org, que podeu llegir clicant aquí.

Sota el lema “que res no ens faci còmplices del règim dictatorial d’Erdogan”, les diferents entitats signants del comunicat han manifestat la seva preocupacó i el seu desacord amb l’empresonament de Yalçin, demanant-ne “el seu alliberament immediat i la no extradició”. Se l’acusa d’enaltir i fer propaganda del terrorisme així com de calumniar contra el president en un article a la revista dissident Odak (Focus, en català), de la qual n’és l’actual editor en cap.

Yalçin no és l’únic periodista víctima d’unes acusacions basades en falses atribucions; però si que és el primer en ser arrestat per un cos policial europeu. Des del cop d’estat fallit de l’estiu passat i la subsegüent “purga”, les presons turques s’han omplert de veus dissidents. Són 178 els periodistes empresonats arreu del país, centenars els professors, funcionaris i acadèmics imputats, amordassats i silenciats.

I, emparada per la llei antiterrorista i amb la complicitat de l’Audiència Nacional i la Interpol, la campanya repressiva d’Erdogan ha creuat les portes del vell continent. Fa cosa d’un any Turquia va suspendre temporalment el Conveni Europeu de Drets Humans i fa poc ha posat al damunt la taula tornar a instaurar la pena de mort. En el mateix viatge que el va portar a l’aeroport del Prat, Yalçin havia passat els controls de passaports d’Itàlia i Grècia sense cap entrebanc. I, doncs, per què el cos policial espanyol el va detenir? Què s’amaga darrere d’aquesta complicitat amb la censura i la purga d’Erdogan?