Guia per parlar d’art als infants

19.03.2019

Si de vegades ni els adults creiem entendre l’art, com el podem comunicar als menuts? Recollim cinc estratègies per parlar sobre art als infants, trucs que es poden utilitzar en un museu o en una galeria, però també amb obres que trobem als llibres, a l’escola, a internet o al carrer.

Com parlar d’art als menuts | Foto: Amy Gizienski / Flickr

1. Pregunta’ls què veuen

És complicat posar una persona davant d’una obra d’art i esperar que en tregui conclusions ràpidament. Per això, el primer pas és fer preguntes. Generar dubtes estimula el pensament i anima a l’infant a tenir opinions i expressar-les, reforçant la seva confiança. Es recomana passar de les qüestions particulars a les generals. Quins colors té aquesta obra d’art? Quin ressalta més i per quin motiu pot ser? Com està compost el quadre? Qui o què més hi apareix? Com titularies aquesta obra? Fer preguntes d’aquest tipus també ajuda a relaxar als adults, sobretot els que no parlen d’art perquè temen el seu propi desconeixement. Ah, i cal deixar que els infants portin la conversa: tallar-los amb un “doncs l’obra significa tal” coartarà el seu aprenentatge. Al cap i a la fi, els menuts no pensen en termes de bo o dolent, per això només necessiten una petita guia, i les seves interpretacions faran la resta.

2. Ensenya’ls art que puguin trobar interessant

Com en tot, els adults han de fer filtre, i han de decidir per ells mateixos si volen posar els infants davant d’obres massa complicades o, per exemple, massa explícites pel seu gust. Els educadors tendeixen a buscar punts en comú entre els interessos dels menuts i l’art que els ensenyen. Per exemple, un infant apassionat pels taurons al·lucinarà tant com ho faria un adult amb The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living de Damien Hirst, i a partir de l’interès per l’animal podrà portar les preguntes més enllà. De fet, buscar art que els petits puguin trobar interessant ajuda als adults a no rebaixar el discurs sobre allò que estan veient. La canalla és intel·ligent, i que siguin petits no significa que no s’hagi de passar per alt el significat d’una obra. Si en el moment no ho entenen, igualment estimularan la seva capacitat reflexiva, i segur que més endavant acabaran lligant caps.

3. Explica’ls una història

Com dèiem anteriorment, les famílies no tenen per què tenir grans coneixements sobre art per tal de voler que els seus fills s’hi relacionin. Davant dels diferents nivells d’expertesa, els adults sempre poden preparar-se amb anterioritat l’obra de què vulguin parlar, buscar-ne breument informació a internet o, si estan en una sala d’exposicions, preguntar als especialistes que hi hagi a la vora. Si fer preguntes és una bona manera d’introduir els menuts a l’art, molts educadors també opten per explicar de forma amena les històries que s’amaguen, per exemple, darrere d’una pintura. En aquest cas, el punt principal seria més el contingut que no la forma. A l’hora d’explicar una història, el to i la fluïdesa és important, però també ho és l’entorn. Com més còmodes se sentin els infants, més predisposats estaran a parar l’orella.

4. Tracta’ls com si fossin artistes

Barreja el mirar amb el fer és sempre una bona opció. Si mostrem als menuts la feina d’un artista professionals i els donem les eines perquè ho intentin fer ells mateixos, els estarem demostrant que també poden ser artistes. Crear art és una manera d’engrandir les possibilitats d’expressió dels infants. Alguns d’ells poden tenir problemes a l’hora de verbalitzar les seves idees o emocions, i en canvi es poden sentir satisfets a l’hora de dibuixar o escriure. Aquesta pràctica és comuna a les classes d’art o a les activitats familiars i educatives dels museus, però també es pot fer des de casa o fora el carrer: només cal una llibreta i un llapis.

5. Dedica temps lliure a visitar espais d’art

L’actitud de les famílies envers l’art o les institucions artístiques acostuma a transferir-se als fills. Una dada rellevant que destacàvem a Núvol era que el nivell d’estudis de la mare influeix directament en si els joves visiten museus o no. Com si fos un joc, pares i mares poden tenir discursos positius envers l’art, i escollir anar a un centre museístic a gaudir d’un dia de festa. A més, i sobretot en infants, l’art pot ajudar a treballar el coneixement en altres matèries. Per exemple, veure escultures de nus pot donar peu a conèixer més el cos humà; observar obres sobre la natura pot portar a analitzar els cicles estacionals i molts aspectes més; obres sobre guerres poden ser una entrada a aprendre història, i tantes altres disciplines més. L’art és sempre com un llibre obert: podem quedar-nos amb el que veiem, o podem fer-lo servir per pensar més enllà.