Guia breu per gaudir de Sant Jordi a Barcelona

5.04.2017

Fa poc més d’un any, Barcelona va ser designada Ciutat de la Literatura UNESCO. Un reconeixement però també un repte: ser encara més literària, donar-se a conèixer com a capital de la lectura i com a ciutat on els llibres tenen un valor afegit. Tot això desemboca en aquest Sant Jordi, amb activitats programades a partir del 20 d’abril per començar a tastar l’essència de la literatura: diàlegs entre escriptors, trobada de Ciutats Literàries i una Nit del Drac el dia abans del gran dia.

Siri Hustvedt a casa seva a Brooklyn, Nova York

El regidor de Cultura, Jaume Collboni, ha presentat aquestes novetats acompanyat del director teatral Joan Ollé i del gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ramon Bosch. Collboni ha parlat de la voluntat de l’Ajuntament de “ser més actiu” pel que fa a les polítiques públiques a l’entorn del món dels llibres, sobretot ara que la capital catalana és Ciutat Literària UNESCO. Aquestes mesures es concreten en les següents iniciatives, que serveixen de guia per a gaudir de les activitats de Sant Jordi a Barcelona:

1. Pregó de lectura

Aquest any, l’escriptora francesa Yasmina Reza conversarà amb el director del TNC, Xavier Albertí, sobre l’exercici de la lectura, el conjunt de la seva obra i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària. Aquest any, l’editorial Anagrama ha publicat la seva última novel·la, Babilònia, que ha guanyat el Premi Renaudot. El pregó es podrà veure el 20 d’abril a les 18h al Saló de Cent de l’Ajuntament.

2. Diàlegs de Sant Jordi

Una nova proposta que reunirà escriptors locals i internacionals i que servirà per apropar autors i lectors abans del Dia del Llibre entre el 20 i el 22 d’abril. Teju Cole, Enrique Vila-Matas, Petros Márkaris, Francesc Serés, Lionel Shriver, Empar Moliner, Siri Hustvedt, Gabriela Wiener, Carlos Zanón, Sara Mesa i Max Besora seran els protagonistes de la primera edició d’aquest esdeveniment, els diàlegs del qual giraran a l’entorn de qüestions com el poder, la família, el sexe, l’art i, naturalment, la literatura. Aquestes converses tindran lloc al CCCB, al Disseny Hub Barcelona i a l’Edifici del Mobile World Centre.

Enrique Vila-Matas també participarà al Sant Jordi de Barcelona | Foto: Felipe Reyes

3. La Nit del Drac

Amb aquesta revetlla de Sant Jordi, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona vol instituir una nova activitat de caràcter anual al voltant de la literatura. En aquest cas, es tracta d’una trobada en un espai públic (la plaça Comercial del Born) que té per objectiu convidar la ciutadania a commemorar els aniversaris relacionats amb els grans noms de les lletres catalanes. Un tribut als nostres escriptors que establirà un lligam (literari i musical) entre el passat i el present. La Nit del Drac ha estat concebuda i serà dirigida per Joan Ollé, i la presentaran l’actriu Txe Arana i el periodista Ricard Ustrell.

A l’acte hi intervindran, entre d’altres, Javier Cercas, Mario Gas, Glòria Granell, Txema Martínez, Rafel Nadal, Montserrat Carulla, Els Nens Eutròfics, Paula Blanco, Tortell Poltrona, Toti Soler i Jaume Sisa, que clourà la vetllada cantant “yo quiero un TBO” aprofitant el centenari del naixement d’aquesta publicació. Els autors homenatjats en aquesta edició seran Josep Palau i Fabre, Joan Fuster, Prudenci i Aurora Bertrana, Màrius Torres, Carles Soldevila i J. V. Foix.

Joan Fuster

Joan Fuster

4. Trobada Ciutats de la Literatura

Del 20 al 23 d’abril, el Palau de la Virreina de Barcelona acollirà la reunió anual de les Ciutats de la Literatura, i prendrà el relleu de Dublín. Els representants de cada Ciutat de la Literatura passaran quatre dies a la ciutat i celebraran una sèrie de reunions i trobades amb directors de festival, editors, bibliotecaris, llibreters i autors de casa nostra.

Totes les activitats compten amb la participació de l’ICUB, el CCCB i les Biblioteques de Barcelona. Trobareu més informació al web de Barcelona, Ciutat de la Literatura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. La imatge que il·lustra l’article és del monstre de Banyoles, i no pas del drac de Sant Jordi! Són bèsties diferentes!

  2. Com sempre ni rastre dels escriptors infantils i juvenils… els invisibles. Aquells que formen en la sensibilitat dels infants i els joves no som mai acollits en manifestacions serioses de la literatura que sempre organitzen una colla de ganàpies sense sensibilitat o, possiblement, sense infantesa. Sincerament, n’estem ben tips

    • Les organitzacions culturals serioses no es poden permetre criaturades ni infantilismes… i així ens va.