Guia breu d’un final de setembre artísticament mogut a Barcelona

19.09.2018

Arribem al tram final de setembre i Barcelona comença a acumular tants festivals d’art que és millor fer una llista per a situar-los tots. Aquí teniu quatre propostes que ens mantindran ocupats fins que arribi octubre, tot i que si pareu l’orella encara en trobareu més. També fora de la capital!

Del 4 al 23 de setembre: Art Nou. Aquest circuit artístic està en marxa des de principis de mes. Es tracta d’un programa d’exposicions, tallers, xerrades i visites a estudis, galeries i espais d’art de tota la ciutat, però sota una premissa: cal mostrar l’art jove. Qui tingui ganes de descobrir la creació emergent actual, gaudirà d’aquesta proposta que impulsa i difon l’art de les noves generacions. Atenció, les activitats s’acaben aquest diumenge, però algunes galeries seguiran endavant amb les seves exposicions uns dies més.

Del 21 al 24 de setembre: La Mercè. La disciplina artística que impera a la Festa Major de Barcelona és la música, però l’art també hi fa presència. Trobem diverses propostes relacionades amb arts plàstiques, enfocades sobretot al seu vessant sonor i social. Per exemple, speed paintings, jocs de miralls o creacions d’aigua i llum. A les intervencions a peu de carrer cal sumar-hi les portes obertes que fan alguns museus de la ciutat, i també iniciatives concretes com la del Museu Nacional, que ofereix entrades gratuïtes a totes les noies que es diguin Mercè i la persona que les acompanyi.

Del 26 al 30 de setembre: Barcelona Gallery Weekend. Aprofitant que l’inici de temporada coincideix amb el Barcelona Gallery Weekend, alguns programadors artístics treuen els seus plats forts i aprofiten per mostrar-los a finals de setembre. És més, les propostes d’una bona part de les galeries participants estan pensades expressament pel festival en qüestió. Tot plegat es concreta en 5 dies d’activitat en què 28 galeries d’art contemporani exposen els seus artistes arreu de la capital i de forma gratuïta. No us perdeu les propostes la secció Composicions.

Del 27 al 30 de setembre: Swab. El Barcelona Gallery Weekend coincideix amb el Swab, però els organitzadors del primer certamen creuen que les iniciatives poden complementar-se. La Fira d’Art Contemporani Swab ocuparà el Pavelló d’Itàlia de la Fira de Barcelona a partir del 29 de setembre, i la seva intenció és oferir les últimes tendències globals de l’Art Contemporani. Hi participaran una seixantena de galeries dels cinc continents. Per cert, compta amb un espai dedicat per nens, dut a terme amb al col·laboració de la Plom Gallery, la primera galeria d’art contemporani dirigida al públic infantil.