Grip-lit: no podràs parar de llegir

22.11.2016

La recent estrena cinematogràfica de La noia del tren -basada en el best-seller del mateix títol de l’escriptora zimbabuesa Paula Hawkins- ha ajudat a vigoritzar un nou gènere literari que els anglosaxons anomenen grip-lit, l’abreviació de gripping psychological thrillers literature. Però, quins trets defineixen exactament aquesta nova categoria?

grip-lit

Es tracta d’un gènere escrit per dones i per a dones i on, òbviament, la protagonista és una dona. Per aquest motiu i perquè l’escriptora que l’ha batejat amb aquest nom és la novel·lista irlandesa Marian Keyes, pionera de la literatura chick-lit -novel·les amb un punt de seducció orientades a un públic bàsicament femení-, hi ha qui ha definit la grip-lit com “literatura feminista”.

Però, més enllà del component femení, la grip-lit combina els següents ingredients: un bon grapat de novel·la d’intriga, un manat de complot psicològic, una branca de trama policial, un polsim d’obscurs secrets familiars, un pensament de relacions humanes pertorbadores, un rajolí de personatges emocionalment eixelebrats i una fulleta d’amor insà. Una amalgama sensacional que enganxa la lectora fins a la darrera pàgina del thriller, el qual es resol sobtosament i inesperadament.

En són un bon exemple títols com: La vídua (Columna/Planeta) de la periodista anglesa Fiona Barton qui escriu habitualment al The Daily Telegraph, al Daily Mail i al The Mail on Sunday, La noia que ho tenia tot (Ara Llibres) de Jessica Knoll, Friday on my mind de Nicci French, Rebound d’Aga Lesiewcz, La buena chica (Harper Collins Ibérica) de Mary Kubica o Perduda (La Negra) de la nordamericana Gillian Flynn, qui ha venut més de 8 milions d’exemplars del seu llibre d’ençà de la publicació l’any 2012.

L’eclosió de la grip-lit ha tingut un efecte oxigenador en el panorama editorial, sobretot als Estats Units i al Regne Unit, on només el 2015 es van vendre més de 25 milions d’exemplars d’aquest tipus de literatura i on un 65% de les compradores van ésser dones. Per tant, aquest tipus de gènere interessa, i molt. Veurem si a la gran pantalla l’èxit comercial de Paula Hawkins esdevé igual d’absorbent que en format paper.

Etiquetes: