Greil Marcus, què és aquesta merda?

9.09.2016

El MACBA continua endegant en l’herència de la cultura punk, i aquest setembre organitza un seminari al voltant d’aquest moviment que comptarà amb Marina Garcés i Eloy Fernández Porta, però també amb convidats de fora, com el crític i comissari Robert Nikas; l’artista Kendell Geers i, atenció, el gran crític i periodista musical Greil Marcus.

Greil Marcus impartirà un seminari al MACBA aquest setembre

Greil Marcus impartirà un seminari al MACBA aquest setembre

Greil Marcus té 71 anys, fills i néts, però segueix fent de les seves dins del món de la crítica musical. Periodista nord-americà, la seva obra Mystery Train (1975) s’ha definit com el millor llibre mai escrit sobre rock’n’roll. Dijous 15 de setembre a les 18:30, l’especialista en música rock serà al MACBA de Barcelona per relacionar les seves teories d’aquest gènere musical amb els rastres del punk en l’època contemporània.

I és que les teories de Greil Marcus gaudeixen d’una reputació envejable, gràcies al fet que fa més de quaranta anys que analitza el rock des d’una perspectiva àmplia que sobrepassa els límits de la cultura. Marcus defensa, tal com va escriure el 1975, que s’ha d’entendre el rock’n’roll “no com a cultura juvenil o com a contracultura, sinó simplement com a cultura americana”.

A Mystery Train, aquest gènere musical es barreja amb la història, la política, la filosofia, la literatura, les pel·lícules, el sexe i molts més àmbits de la vida diària americana. Aquest llibre no és només indispensable pels amants de la música, sinó que també va aconseguir fer entrar el rock als departaments d’Estudis Culturals de les universitats.

Tal com explicava Iker Seisdedos a El País l’any 2014, “Marcus partia de sis arquetips de la música popular -Harmonica Frank, Robert Johnson, The Band, Sly Stone, Randy Newman i Elvis Presley- per a dibuixar una cartografia emocional d’un país a ritme de rock’n’roll”. Actualment Greil Marcus segueix escrivint per diverses publicacions, fet que combina amb el comissariat d’exposicions i la docència.

El MACBA, que creu que el punk exemplifica una actitud “feta de ràbia, inconformisme i incorrecció, però també de contradiccions i incertesa”, preguntarà a Greil Marcus què és el que el van portar a relatar la seva experiència en un concert de Sex Pistols i publicar-ne el llibre Lipstick Traces, entre molts d’altres interrogants. I és que per ràbia, inconformisme i incorrecció, la que va tenir Marcus quan va començar la crítica de l’àlbum Self Portrait de Bob Dylan dient: “Què és aquesta merda?”.

El mateix dia del seminari de Marcus, la filòsofa Marina Garcés reflexionarà sobre el classicisme punkie, “al qual seguim enganxats amb amor i odi”. L’endemà, divendres 16 de setembre, la jornada continuarà amb Eloy Fernández Porta, que reflexionaran al voltant del punk i de tots els rastres que ens ha deixat en el món contemporani.

Podeu veure aquí fragments d’una conversa amb Eloi Fernández Porta, Ferran Barenblit i David G. Torres, comissari de l’exposició dedicada al Punk que podeu veure al MACBA.