Gravar la vida per ser-ne conscients

20.11.2018

Fa vuit mil anys i mig, una forta erupció volcànica a la península Kamchatka va glaçar la zona i va formar el llac Kurile, l’espai més gran de posta d’ous de salmó roig d’Euràsia. L’aquarel·la animada de l’inici del documental Kamchatka Bears. Life beguins ho recrea tenyint de color l’habitat, sovint anomenat “el paradís dels óssos”, d’aquests dos animals bruns: Tesla i Macha, i els seus respectius cadells. El film en qüestió és el debut de Vladislav Grishin i Irina Zhuravleva (LesFilms). Forma part del Festival de Cinema de Muntanya de de Torelló 2018.

Tesla i les seves cries, Production Photos

De novembre a abril, els óssos bruns hivernen i les mares protegeixen i preparen les seves cries per la vida adulta, en aquest cas durant tres anys. Aquest documental de tipologia observacional i poètica ens invita a reflexionar mentre el visualitzem. En primer lloc, som voyeurs de la vida que passa per davant abans que aquests emprenguin el viatge iniciàtic i s’exposin a l’època més perillosa. En segon lloc, observem com interactuen en el medi sense percebre ni ells ni nosaltres la càmera que tot ho filma.

Una història d’entre moltes altres

Els personatges principals de la narració, enmig de guineus, àguiles, lemings, sea eagle, el gosset de la prada, perdius blanques i mussols, són les dues famílies d’óssos bru. Com s’ha dit, veiem el món passar per davant però els cineastes no s’hi conformen: capten la realitat i construeixen el relat que ens explica aquesta història. Per fer-ho, “l’equip de producció LesFilms va passar set mesos observant i filmant els secrets amagats de la vida quotidiana d’aquests cadells durant el seu primer any a la Terra”.

Els espectadors som testimonis del seu dia a dia; veiem que s’estiren, jauen en companyia i cacen. En un moment escenifiquen la trobada de les dues famílies i la música extradiegètica engrandeix l’acció quan la mare fa un petó al fill. Una altra escena interessant és el conflicte al llac en la qual dos óssos s’encaren i s’esbatussen.

Grabació, Production Photos

La localització també és un personatge més. Els paisatges naturals de tons verd, blau i blanc coordinats amb els “sons de la natura, la música i l’absència de la veu humana” permeten submergir-te en la història. Aquest no és un documental filmat en plans fixos com el “13 llacs” de James Benning, aquí observem el comportament animal a partir de les eines del cinema de ficció. L’ús expressiu de la música apel·la a la part emocional i el muntatge lent, l’enquadrament i la llum transmeten instants poètics. A tall d’exemple, d’una banda, cau la boira, els ocells marxen i els núvols s’amaguen a l’hora daurada i, d’altra banda, una transició en l’aigua desperta un ós i fa que detecti un peix a l’aigua i en un altre moment es fixa amb una au. Una altra imatge de gran bellesa és el pla zenital de l’ós endinsant-se al mar i els peixos escampats que fugen d’aquest.

Aquest documental de natura, però, no té únicament un poder estètic. Pels seus autors, és una obra “amb una funció meditativa”, possiblement vinculada al cinema verité. La història reté un valor documental i una reflexió social i moral de fons: detallen que 1.000 óssos bruns estan protegits a la zona, tot i que la vida salvatge està amenaçada a causa de la mineria, la construcció d’estacions hidroelèctriques i gasoductes i la caça furtiva a Alemanya, Dinamarca, Regne Unit, Portugal, Lituània i Irlanda. Malgrat que, com expliquen, Rússia conservi gairebé 120.000 animals, “la natura no és eterna com pensem”.