“Goyescas” inaugura l’Any Granados a l’Auditori Municipal

27.01.2016

José Menor, pianista resident a l’Auditori Municipal, serà l’encarregat de donar el tret de sortida a l’Any Granados el proper dijous 28 de gener a les 20.30h amb el recital “Goyescas”. Així s’encetarà el cicle d’activitats programades per l’Ajuntament de Lleida per a commemorar el centenari de la mort i els 150 anys del naixement del cèlebre compositor i pianista català.

José Menos | Foto: Ricard Alonso

José Menor | Foto: Ricard Alonso

La suite “Goyescas”, composta l’any 1911, és l’obra més emblemàtica d’Enric Granados (1867-1916), ara, José Menor, un dels pianistes catalans amb més projecció, que s’està establint com a valor en alça en el panorama internacional de la música contemporània, fa d’ambaixador d’aquest històric compositor interpretant la versió per a piano. Amb aquest recital s’inaugurarà un any que aglutinarà tot un conjunt d’actes que van més enllà del terreny musical i que es desenvoluparan fins al 2017.

Dins del marc d’aquesta commemoració, es recupera el drama líric “Follet”, donant així a conèixer una part força desconeguda de les obres de Granados que estan íntimament lligades al Teatre Líric Català i al Modernisme, univers artístic del voltants de 1900. “Follet”, amb llibret d’Apel·les Mestres, només s’ha interpretat una vegada sencera, amb el propi Granados al piano, el dia de la seva estrena al Teatre del Liceu. Aquest cop, la representació en versió semi-escenificada serà el 13 de febrer a les 20h i anirà a càrrec de l’Orquestra de Cadaqués, que dirigida per Jaime Martín, comptarà amb les interpretacions d’Erika Escribà (soprano), Albert Casas (tenor) i els barítons Carlos Daza i Àlex Sanmtarí, acompanyats per cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados.

Aquesta efemèride també compta amb una programació dirigida al públic familiar, en el marc dels actes de commemoració s’estrenarà “El petit piano”, on a través de la música, recreada en viu per tres concertistes i de les mans d’una actiu i un actor, tots dos titellaires, el públic podrà endinsar-se d’una manera divertida en el món d’Enric Granados, músic, virtuós del piano, compositor, mestre i també pare de família. Debut absolut a càrrec de Lleidart Ensemble, amb Neus Puig, Marta Castelló i Jordi Roure, amb els actors i titellaires Àngel Pérez i Aitana Giralt, sota la direcció de Joan-Andreu Vallvé, i la producció artística del Centre de Titelles de Lleida.

Per la seva banda, l’Orquestra Julià Carbonell també vol retre el seu merescut homenatge al pianista i compositor, i ho farà amb un concert el 29 de maig. L’OJC, sota la direcció d’Alfons Reverté, oferirà diverses de les obres per a piano i orquestra de Granados, un format de composicions no gaire habitual en el seu catàleg.

Arrodoniran la programació de l’Any Granados diverses obres per a cant i piano i obres de música de cambra.

Un Any Granados més enllà de la música

Al llarg d’aquest any, també es vol potenciar la recerca sobre el músic nascut a Lleida, d’aquesta manera, es durà a terme la traducció al català i al castellà de la biografia de Granados, “Enric Granados: poeta del piano” la més complerta i rigorosa que es coneix fins a la data escrita pel musicòleg nord-americà Walter Alan Clark. D’altra banda, Pagès Editors, també publicarà un llibre divulgatiu, explicat i contextualitzat per Mònica Pagès, periodista especialitzada en música clàssica i arts plàstiques, i en l’obra del pianista i compositor. I també s’editarà el llibret “El Petit Piano”, adaptació de l’espectacle de titelles del mateix nom.

A més a més, durant aquest any, l’Auditori Municipal acollirà l’exposició permanent del llegat d’Enric Granados i Ricard Viñes. D’altra banda, també està previst l’enregistrament del concert per a piano i música de cambra de José Menor, Francisco Fullana i Adolfo Gutiérrez, així com l’obra “Follet” i es realitzarà un doble CD amb música d’Enric Granados i amb música per a piano sol.

Les activitats també comptaran amb un cicle de conferències per donar a conèixer les diferents vessants de la figura d’Enric Granados, un lleidatà de naixement amb una obra d’abast molt gran.

Podeu consultar tota la informació sobre les activitats de l’Any Granados al web de l’Auditori Municipal.

Nota sobre Enric Granados

Durant el seu viatge de tornada a Espanya després de l’estada als Estats Units, on havia estrenat la versió per òpera de “Goyescas” al Mentropolitan Opera House, i on també havia ofert un recital a la Casa Blanca convidat pel president Woodrow Wilson, un submarí alemany va atacar el vaixell en el qual ell i la seva dona viatjaven i van morir a les aigües del Canal de la Mànega.

Com a compositor cal destacar el conjunt de la seva obra per a piano, “Goyescas”.