Giovanna Marini canta la història

2.02.2018

Giovanna Marini. Foto de Juan Miquel Morales

Nascuda en una família de músics i amb una llarga trajectòria professional, Giovanna Marini torna a Barcelona. La cantant italiana s’estrena al festival de cançó d’autor Barnasants per descobrir-nos cançons de lluita, que mostren la història no escrita. Marini actua aquest dissabte al Teatre Joventut de l’Hospitalet en el marc del Barnasants

La cantant de 81 anys parla sobre el repertori que interpretarà al Barnasants. tot i que no ha volgut revelar quines cançons cantarà. El seu propòsit és “cantar la història”. Una de les incògnites és si cantarà la coneguda ‘Bella Ciao’. Ràpidament ens aclareix que es cantarà, i no només un cop, sinó dos. I com passa amb les coses bones, es deixarà pel final. Es faran dues versions, la dels partisans italians –popularitzada pel moviment partisà que lluitava contra el feixisme i el nazisme durant la Segona Guerra Mundial- i la dels arrossaires, que entonaven la cançó vora el riu Po per narrar el sofriment del treball al camp.

És inevitable que en referir-se a la Bella Ciao ens traslladi als anys seixanta, a les manifestacions obreres i estudiantils del maig del 68. Les primeres gravacions d’aquesta cançó partisana són de la Giovanna Daffini, cantant i gran coneguda de la Giovanna Marini. Segons Marini, li va ensenyar com cantava una ‘mondina’ (treballadora als camps d’arròs) i les diferències entre el cant camperol i el líric. L’artista encara recorda que quan escoltà a la Giovanna Daffini no li van cridar l’atenció la lletra de la cançó Bella Ciao, sinó la veu, d’alguna manera, “estrangulada”. Aquesta forma de cantar tan diferent del bel canto va espantar la gent, que s’aixecava del teatre fugint de la veu de la Daffini.

“A Itàlia tot és política, fins i tot les cançons d’amor”, diu Marini. Quan se li pregunta què l’impulsa a fer música, explica que escriu cançons per expressar alguna cosa important. Són temes que l’interessen en particular i que moltes vegades sorgeixen dels viatges que acostuma a fer pels petits pobles d’Itàlia. Marini transmet una energia incombustible. Encara sou a temps de sentir-la aquest dissabte al Barnasants. Podeu comprar les entrades aquí.

Etiquetes: