Debussy passat pel sedàs del jazz

18.02.2019

Impressionisme i Jazz? La majoria dels amants de la música sabreu qui és Claude Debussy: pianista de la Belle Epoque a França i, tot i l’etiqueta inevitable d’impressionista que li adjudicat els historiadors, un visionari. El saxofonista, flautista i compositor especialitzat en jazz, Gianni Gagliardi ha estat elogiat per la crítica internacional arran de la publicació del seu últim àlbum, Nomadic. Aquest dissabte 23 de febrer a les 21h presentarà a l’Auditori Debussy Ibérico, una revisió en clau de jazz de l’obra de Debussy amb motiu del centenari de la mort del músic francès. Sortegem dues entrades dobles. Si vols participar al concurs inscriu-te aquí. 

Gianni Gagliardi

Amb una empremta jazzística pràcticament establerta, Gianni Gagliardi va començar els seus estudis de violí i la flauta barroca i renaixentista i, no va ser fins als 14 anys quan va començar a estudiar saxofon. Dos anys més tard es va traslladar als Països Baixos per estudiar jazz en performance en el conservatori d’Amsterdam i, des d’aleshores, ha passat per diverses universitats del món, com ara la State University de Nova York SUNY Purchase, on va estudiar juntament amb Eric Alexander, Hal Galper i Artur O’Farril. També va es va formar a París i Boston. Avui dia, Gagliardi és el Director del Barcelona Jazz Collective, una plataforma per a joves compositors i improvisadors que volen començar la seva carrera professional amb la producció i el llançament d’un àlbum.

Gagliardi ha estat convidat a actuar en els més prestigiosos festivals internacionals de jazz de tot el món, com el North sea Jazz festival, Festival de Jazz de Luxemburg, Guatemala, Nicaragua, EuroJazz de Mèxic DF, el Thelonious deXile i en els principals clubs, com ara el Bimhuis d’Amsterdam, el Sunset/Sunside de París o el Porgy&Bess de Viena. També ha compartit escenaris amb grans músics, com John Clayton, Eric Alezander, Dick Oatts, Phillip Harper, Terell Staffors i Jorge Rossy, entre d’altres

Claude Debussy va ser un visionari. Va revolucionar la música clàssica explorant i explotant les seves composicions cap a una música eclèctica convertint-se en un dels autors d’influència en el desenvolupament del llenguatge del Jazz. D’aquesta manera, ni el jazz ni la música clàssica es poden considerar com a pols oposats, ja que entre elles ha existit un intercanvi de procediments que han enriquit ambdós llenguatges. Debussy, per exemple, va ser el primer músic a utilitzar la composició del cake-walk (entesa com a una dansa pròpia dels esclaus negres dels Estats Units per fer paròdia dels seus mestres), deixant-se influenciar per ragtime i l’ús de les síncopes i la improvisació, estructures rítmiques típiques del Jazz.

Així doncs, no és estrany ni casual que les Jazz Sessions retin homenatge a Debussy en el centenari de la seva mort, com tampoc que, sota la direcció musical de Gianni Gagliardi (amb formació i experiència tant en el gènere de la música clàssica com del jazz) i tocant el saxo i la flauta, juntament amb el cante Miguel Fernandez i el baile Juan José Villar a més de la participació d’Anna Fernández al violí, Pau Figueres a la guitarra, Ismael Alcína al baix elèctric i David Domínguez en la percussió, se’ns presenti una revisió de la música del mestre francès per tastar les ressonàncies d’obres com Clair de lune, La fille aux cheveux de lin, Prélude à l’après-midi d’un faune, Arabesques o Children’s Corner.

Sortegem dues entrades dobles. Si vols participar al concurs inscriu-te aquí.