Gènius, el web que apropa els teus fills a la biblioteca

23.06.2016

“Quan és de nit i no hi ha ningú, el Gènius surt de la fotocopiadora i entra a la Biblioteca Virtual”, explica un dels nens del vídeo inicial de Gènius, el portal per a infants de les biblioteques de la Diputació de Barcelona. I és que Gènius és el nom de la pàgina, però també el personatge que acompanya els menuts a través de la versió 2.0 de la nostra biblioteca.

Txesco Montalt és l'il·lustrador de Gènius

Txesco Montalt és l’il·lustrador de Gènius

“Té un USB a la punta del dit per connectar-se a la Biblioteca Virtual i al pit té un escàner”, explica una altra nena sobre Gènius. Ell i la seva pàgina web existeixen des de juny del 2012, quan des de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) van preparar el projecte de la Biblioteca Virtual i en van crear un web per a nens. “El primer web infantil de la XBM va ser el Chilias, que va tenir el seu origen en el projecte europeu Telematics for Libraries. Va ser un dels primers productes bibliotecaris destinats a aproximar virtualment la biblioteca als nens i nenes. Això va ser al 1999, I després d’un recorregut important, al 2012, el Chilias va donar pas a un nou portal web, el Gènius, més dinàmic i atractiu i més adaptat a les noves necessitats informatives i tecnològiques actuals. El Gènius s’adreça a nens i nenes; pares, mares i families i, mestres i educadors”, explica Aurora Toboso, responsable general dels portals de la XBM.

Per construir aquest web, els membres de Serveis de Biblioteques van tenir en compte els apartats del Chilias i van prendre com a referència l’arquitectura de la informació d’altres biblioteques, com ara la de Nova York o la de Finlàndia. “També vam fer un estudi de les necessites informatives i de lleure dels nostres usuaris infantils. Després, es van constituir diferents grups de treball entre les biblioteques de la XBM per preparar els diferents apartats i es va encarregar un disseny atractiu i es van il·lustrar uns personatges que són els encarregats d’apropar el món de les biblioteques i la lectura als usuaris infantils”, explica Toboso.

Una de les persones encarregades de mantenir el portal és Gabi Lorente, responsable directe de Gènius. L’especialista explica que a la part central del portal sempre hi trobarem recomanacions, i que a la dreta veurem apartats especials com guies de lectures. Gènius també compta amb un espai per a pares i mares i escoles, on hi trobem seccions que tracten, per exemple, la seguretat a internet. Un tema que, segons expliquen els dos membres de la Xarxa de Biblioteques, preocupa molt als adults.

El més important d’aquest portal infantil és que és “un model de gestió i treball cooperatiu i col·laboratiu en xarxa”, explica la responsable general dels portals de la XBM; “Tots els continguts, selecció de recursos educatius i recomanacions que es fan són de bibliotecaris especialistes en el món infantil i en el foment de la lectura i això fa que els continguts siguin de qualitat”. Segons Gabi Lorente, el disseny atractiu és important, però després és imprescindible que hi hagi un contingut adient.

Tant el contingut adient com el valor adient, és obra dels bibliotecaris. “Oferim tots el serveis que ofereix la biblioteca pública i el valor afegit que tenim és el de recomanar”, explica Toboso; “Quan un usuari fa una cerca a Google i tria el nostre web i no una altra, és perquè la informació que donem està feta per a gent especialista. Comptem amb el valor i el criteri dels bibliotecaris, que fan una tria i ofereixen el millor”.

El valor de les recomanacions dels bibliotecaris es troba a la Biblioteca Virtual i al Gènius. La Biblioteca Virtual és el Portal del ciutadà, per al públic general de més de dotze anys, i ha rebut 6.515.001 visites des de l’inici del 2016 fins avui. Per altra banda, Gènius, el web que ens ocupa i que té com a destinataris infants de 6 a 12 anys, mares i pares i escoles, que ha tingut 1.095.854 usuaris. Un volum de visites que va en augment, sobretot gràcies a un apartat concret. I és que els nens són nens, i la secció de Gènius que més visiten és, és clar, la de jocs.