Gemma Lienas, tuitaire resident

25.06.2014

L’escriptora Gemma Lienas és avui tuitaire resident de Núvol. Al llarg del dia @gemmalienas comentarà les notícies que més li interessin del digital de cultura des del seu compte de Twitter. Els lectors de Núvol podran seguir el seu timeline des de la caixa de Twitter que trobareu a la portada de Núvol.

 

L'escriptora Gemma Lienas

 

Gemma Lienas (Barcelona1951) és probablement l’autora viva més prolífica i premiada de la literatura catalana actual. Abans d’escriure full-time, va ser professora, una activitat que no ha abandonat del tot, ja que actualment imparteix cursos d’escriptura creativa online des del la plataforma República de cursiva.

Persona vital, compromesa i entusiasta amb la creació, Lienas va debutar l’any 1986 amb la novel·la juvenil Cul de sac,  publicada per Empúries, un segell que ha publicat bona part de la seva obra. Des d’aleshores, Gemma Lienas ha escrit i publicat un gran nombre d’obres literàries destinades a adults, joves i infants. Quan pensem en Gemma Lienas a molts es ve al cap el personatge de la Carlota, protagonista d’alguns dels seus llibres com: El diari lila de la CarlotaEl diari vermell de la Carlota o Així és la vida, Carlota. Destaquen també novel·les com: El final del JocAtrapada al mirallUna nit, un somni o Bitllet d’anada i tornada, centrades cadascuna en un conflicte psicològic.

Però Lienas s’ha reivindicat sempre com una autora per a tots els públics i ha escrit també novel·les per a adults. L’any 2003 va guanyar el premi Ramon Llull amb El final de joc. La seva obra ha estat traduïda a l’alemany, l’esovè, el basc, l’italià, el gallec i el serbocroat.

D’altra banda, com a activa feminista, també ha escrit sense contemplacions sobre diferents temes lligats al món de la dona. Indispensable llegir Rebels, ni putes ni submises o Pornografia i vestits de núvia. Lienas s’ha manifestat per una política cultural més paritària que posi homes i dones en un pla d’igualtat. LLegiu el manifest que va co-signar ara farà dos anys i que vam recollir a Núvol.