García Márquez puja a l’escenari

24.08.2017

Enguany l’obra de l’escriptor Gabriel García Márquez ha inspirat dos dels espectacles que es presentaran al FITAG, el festival de teatre amateur de Girona.

Gabriel Garcia Márquez

Posar a escena una novel·la és ja de per si una empresa difícil i encara més si es tracta d’una obra de la talla de Crónica de una muerte anunciada o Cien años de soledad. La setmana vinent, el FITAG es llançarà a la piscina presentant dues relectures teatrals diferents de García Márquez i ho farà de la mà de dues companyies internacionals: la companyia eslovaca Theatre A and Theatre Shanti – Prievidza i la companyia txeca Spectacle Theatre. Aquestes dues companyies amateurs coincideixen a traslladar l’obra de García Márquez a l’escena.

La companyia eslovaca amb A story from Macondo (que es representarà el proper dimarts 29 d’agost a les 22h a la Casa de la Cultura de Girona) ha apostat per explorar teatralment un dels leitmotivs de Cien años de soledad, l’obra mestra de l’escriptor colombià: la decadència. García Márquez furga en el drama familiar de l’estirp dels Buendía, que viu al poble de Macondo. Què va portar els Buendía a l’oblit etern? Aquesta és la pregunta que vol respondre la companyia eslovaca.

L’adaptació teatral txeca de Crònica d’una mort anunciada, que es representarà a la mateixa Casa de Cultura el dijous 31 (19.30h), juga també amb el llenguatge i les veus narratives de García Márquez. El prejudici i la recerca constant de la veritat en seran els protagonistes. “Dona’m un prejudici i canviaré el món”, afirma un dels protagonistes de la novel·la i la companyia txeca juga damunt de l’escenari amb els prejudicis i les fal·làcies que afloren del text original.

Podeu consultar el programa del FITAG aquí.