Gandesa torna al 1319

15.10.2015

Aquest diumenge torna, per segon any, la Farsa de Gandesa. Una recreació teatral d’un dels episodis més destacats de història del poble: el casament entre l’infant Jaume d’Aragó, fill de Jaume II, i la infanta Elionor de Castella, filla del rei Ferran IV de Castella l’any 1319.

L'escena del casament de La Farsa de Gandesa © Foto cedida per la Farsa de Gandesa

L’escena del casament de La Farsa de Gandesa © Foto cedida per la Farsa de Gandesa

 

El matrimoni,-de conveniència és clar-, va ser concertat pels dos reis quan ella tenia tres anys per tal de reforçar l’aliança entre Castella i Aragó i expulsar els musulmans de la península. L’acord, però, s’acabà frustrant perquè l’infant Jaume,-que havia mostrat la seva clara vocació religiosa-, abandonà el temple precipitadament deixant la infanta a l’altar. I l’episodi ha passat a la història com la farsa de Gandesa. El desembre d’aquell mateix any, l’infant Jaume va renunciar a la corona i va prendre l’hàbit dels hospitalers a Tarragona. Elionor, en canvi, es casà deu anys més tard, amb el germà de l’infant, Alfons, convertit en Alfons III el Benigne, sobirà de la Corona d’Aragó.

A més, d’aquest fet sorgeix una llegenda que diu que en la precipitada “fuga” després de l’enllaç, l’infant deixà abandonat un dels dos guants que portava. Si és llegenda o bé història, és difícil de saber. No seria possible que aquest simple guant abandonat, fos l’origen de l’escut que avui tenen els gandesans?

Des de l’any passat, el poble de Gandesa ha optat per recrear, al llarg de tot el nucli antic, el cap de setmana de 1319. El director de l’espectacle és el director d’art, escenògraf i figurinista Antonio Belart que, per aquesta segona edició de la Farsa, compta amb més de 150 participants,-alguns membres del grup de teatre local-. “Excepte els infants, pels quals es fa un càstings, la majoria de gandesans representen el mateix paper que l’any passat, per això, a diferència de l’any passat que assajàvem un totes les setmanes, enguany hem optat per començar a preparar-ho tot a partir de juny” explica.

Quina és la clau de l’èxit? “No s’havia fet mai i forma part de la nostra història” assegura Belart. Aquesta voluntat de fer alguna cosa entre tots, de posar tota la seva experiència al servei de Gandesa i ajudar a fer gran el poble, van ser factors decisius a l’hora d’acceptar el càrrec. A més, La Farsa de Gandesa també serveix per reinvidicar i recuperar el casc antic i la memòria del poble.

La representació tindrà lloc el proper diumenge, però a partir de divendres ja podreu començar a gaudir de la festa i, dissabte, del mercat de productes típics de la comarca.