Gabriel Ferrater, el jove etern

15.12.2012

Ara fa 43 anys, Gabriel Ferrater va dedicar un poema a una jove alumna de dinou anys, Júlia Samaranch i li va recomanar que no es casés. Avui Júlia Samaranch ja és àvia i no se’n penedeix, però reconeix que el poema de Ferrater l’ha acompanyat tota la vida.

 

 

Es tracta del poema titulat ‘Prop dels dinou‘, poc conegut perquè no ha estat fins fa dos anys que s’ha incorporat a l’edició definitiva de Les dones i els dies. Aquesta nova edició conté quatre poemes nous, entre els quals hi ha ‘Any’, que ha comentat Enric Blanes de manera magistral tot descobrint un ordre algebraic entre els poemes de Ferrater. I Midsommarnatt, un poema sobre la nit de Sant Joan, punt de trobada entre la poesia de Ferrater i Marta Pessarrodona, com molt bé ha mostrat Xavier Serrahima en parlar dels lligams invisibles entre l’un i l’altre.

La figura de Ferrater ha estat motiu de controvèrsia aquests dies arran d’un article de l’editor Andreu Jaume, que es lamentava de l’blit en què havia caigut el poeta i sostenia que Ferrater no hauria combregat amb l’independentisme actual. Enric Blanes respon de manera contundent amb un article que publiquem avui a Núvol.

Ferrater ha estat actualitat també aquesta setmana arran d’un simposi celebrat a la Universitat de Lleida, ‘Els joves i els dies’, en el qual han participat activament els mateixos estudiants, professors i poetes com Miquel Desclot, Enric Casasses i Jordi Cornudella, editor del Grup 62 i marmessor de Ferrater.

A Núvol hem fet un especial sobre el simposi amb articles de Laia Rubia, Alba Bosch, i Enric Blanes, especialista en Ferrater i autor del blog Un fres de mores negres, dedicat íntegrament al poeta de Reus.

Finalment, Isabel Olesti ha cridat l’atenció sobre el Mas Picarany, una finca que havia estat propietat de la família Ferrater i que és inseparable del paisatge literari del poeta. La casa del mas està en venda per un preu molt raonable i Olesti reclama que es converteixi en un centre d’estudi de l’obra de Ferrater.

Gabriel Ferrater té pàgina a facebook i un compte a Twitter, @GabrielFerrater