Frederik van den Broek: una app com a llegat

31.08.2015

Vaig conèixer en Frederik van den Broek el 2009, quan ell treballava a la seu central d’ING a Amsterdam. En aquell moment l’startup catalana on jo treballava, Strands, estava desenvolupant una prova pilot per a implementar el nostre software a la banca online líder a holanda. Era una col·laboració molt engrescadora perquè ens permetria oferir els serveis de recomanació i finances 2.0 que havíem desenvolupat a Strands a un gran nombre de nous usuaris. Durant el projecte vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Amsterdam diverses vegades, conèixer una mica la cultura empresarial holandesa i veure un gran banc per dins, treballant amb gent molt bona, com en Frederik, un dissenyador d’interacció que va ser el meu principal interlocutor.

Frederik van den Broek

Frederik van den Broek

L’equip d’ING també ens va visitar a Barcelona unes quantes vegades. Entre reunió i reunió els vam convidar a menjar paella al passeig marítim i vam presumir de ciutat ensenyant-los les vistes espectaculars que teníem des de les nostres oficines en un dels pisos alts de la torre Mapfre. El projecte va ser un èxit i als holandesos els va agradar molt el que van veure del nostre estil de vida i l’empresa, fins al punt que en Frederik, mesos més tard quan jo ja no hi treballava, va traslladar-se a Barcelona per unir-se a l’equip de Strands.

Des de llavors, i com sol passar avui en dia, només vam mantenir contacte a través de Facebook. Un “m’agrada” aquí i allà, algun comentari i poca cosa més. Per les seves publicacions vaig entreveure que estava content de viure a Catalunya, que li agradava molt la seva nova ciutat. Un dia va compartir amb els seus “amics” a la xarxa que li havien diagnosticat un càncer, un tumor cerebral, i llavors entre les seves publicacions s’hi incloïen actualitzacions sobre els tractaments que seguia a l’hospital de Sant Pau. Des de la distància i amb la fredor de la interacció virtual, els seus missatges transmetien optimisme i em provocaven admiració. A tots ens agrada pensar que, arribat el moment en què la vida ens posi a prova amb un repte d’aquestes alçades, serem capaços d’afrontar-nos-hi obertament i amb dignitat. En Frederik n’era un exemple.

Innovador i emprenedor, de la seva experiència en va treure una idea per a una aplicació.  Quan després d’una recaiguda aquest passat mes de maig, va decidir tornar al seu país d’origen i seguir allà amb els tractaments, va veure com les persones que passen per una situació com la seva tenien uns problemes que no estaven resolts. No hi ha una manera realment eficient de coordinar la informació entre el pacient, els diferents especialistes que el tracten i la família i amics que formen part del seu entorn de suport. Hi ha moltes dades en joc: cites, recordatoris de medicaments a prendre, aliments que cal evitar, fins i tot resultats de proves de diagnòstic que els metges no poden obrir perquè els formats no són compatibles entre diferents hospitals. Avui en dia portem el mòbil a sobre en tot moment. Perquè no, va pensar en Frederik, utilitzar una solució tecnològica i els nostres dispositius per a gestionar la complexitat de seguir un tractament?

Per això va crear Mindapp, una app que comunica el pacient i el seu entorn directament amb els seus metges i amb l’hospital. Aplicant els seus coneixements i la seva àmplia experiència en tecnologia i serveis bancaris, amb aquesta aplicació en Frederik volia ajudar a recordar tot allò que és important als pacients de càncer que segueixen programes de tractament complicats. Amb el diagnòstic que la seva malaltia era terminal i sabent que li quedava poc temps, va deixar el seu desenvolupament en mans d’una fundació que actualment està captant fons a través de la plataforma de crowdfunding sanitari Medstartr. A poc més d’una setmana per finalitzar la campanya, ja han recaptat gairebé 30.000$ i s’han implicat en el desenvolupament la unitat d’oncologia d’un hospital d’Amsterdam i altres partners com Microsoft.

Avui en entrar a Facebook m’he topat amb l’esperada però trista notícia de la mort d’en Frederik als 41 anys. Per les darreres actualitzacions sé que en els darrers dies va celebrar el ressò que el seu projecte ha tingut als mitjans holandesos i va poder testar i mostrar una primera versió de proves del que serà Mindapp. La tradició parla de plantar un arbre o escriure un llibre per deixar la nostra empremta en aquest món, però el llegat en forma d’app d’en Frederik el sobreviurà i millorarà la vida de moltes persones en un moment molt complicat. Moltes gràcies per tot company, que descansis en pau.

 

MindApp from Frederik van den Broek on Vimeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
 1. ES MOLT IUNTERESSANT, EL COMENTAREM AMB PERSONES QUE TREBALLEN EN
  AQUEST MON.
  VISC SITUACIONS SEMBLANTSPERSONES QUE HAN PASSAT PER LA MALALTIA
  TENEN IDEES CREATIVES ,M ES CONECEN AMB ALTRES PERSONES, ES BO VEURE COM LA MAMALTIA AJUDA A CREIXER I A DESARROLLAR POTENCIAL QUE UN PORTA A DINS.ACABO DE VIURE LA VIVENCIA D, UNS PARES S,ELS HA MORTA UN FILLET DE 4 ANYS VIEN EN UN POBLE PETIT PERO HAN CREAT UNA ASSOCIACIO I EM MARAVELLA LA QUANTITAT D`ACTES QUE ORGANITZEN ELS DINERS PER LA FINDACIO DE ST. JOAN DE DEU PER LAS INVESTIGACIO. EL POBLE TE UNS 600 HABITANS…

  gR
  L`articles em molt interessant i m`agradarà compartir-lo amb persones que treballen en
  aquest món.Ultimament si que veig que persones que han patit la malaltia hi ha un creixa-
  ment personal de valors ,ajudar-se, comunicar-se en altres malalts crea recursos propis es potenciar els anims coratge.. son importans aquestes vivències,

  l