Fred Vargas. Quan surt la reclusa

26.04.2018

Fred Vargas, pseudònim que l’escriptora i arqueòloga francesa Frédérique Audoin-Rouzeau utilitza per firmar les seves obres, ens obsequia amb la seva nova novel·la policíaca Quan surt la reclusa (Amsterdam), que de ben segur es convertirà en tot un clàssic del gènere de la novel·la negra.

Fred Vargas

Vargas, anomenada per molts com “la reina de la novel·la negra europea”, combina amb mestria temes com el misteri, l’univers dels animals, els mites, l’Edat Mitjana, l’arqueologia i la psicologia; temes recurrents en moltes de les seves novel·les.

Aquesta vegada, a més a més, sota la mirada del feminisme, l’autora fa una declaració en contra de la violència de gènere i dels abusos, ja que Quan surt la reclusa és, per sobre de tot, una història de venjança.

Vargas teixeix la trama com si es tractés d’una tela d’aranya. A cada capítol, a recer del comissari Adamsberg, descobrim noves pistes, nous reptes i nous dubtes sobre el cas: la mort d’uns homes a causa de la reclusa, una aranya solitària de picada necròtica però no mortal…

Adamsberg es veu contínuament abocat a la incertesa i només serà gràcies a la seva intuïció i a les bombolles d’aire dins del seu cervell, les famoses “protoidees” (així és com ell les anomena), que el guiaran cap a l’assassí. O serà l’assassí qui el guiarà cap a la veritat?

El comissari Adamsberg és un personatge protagonista poderós i únic que de seguida ens captiva amb el seu caràcter: fort però tendre, intel·ligent però despistat. En definitiva, un caràcter molt humà.

L’obra també consta d’un ampli ventall de personatges secundaris molt ben caracteritzats. Junts viuen moments d’humor, de tensió, de companyonia, de tendresa…

Tot i que pot semblar paradoxal, un arriba a justificar l’assassí, el comprèn, el respecta i aprova la seva comesa. I és que Vargas juga amb el lector com si es tractés d’un titella, fent que la trama sigui més important que el final en qüestió.

Quan surt la reclusa és una obra excepcional: apassionant, divertida, original i d’una gran qualitat literària. I, sobretot, diferent de tot el que hàgiu pogut llegir fins ara en el terreny de la novel·la negra.