Francesc Puigpelat guanya el Premi Gran Angular de literatura juvenil

L'escriptor lleidatà ha escrit una novel·la d'aventures ambientada al Toubkal, la muntanya més alta del Marroc

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

L’editorial Cruïlla ha donat a conèixer la resolució dels premis de literatura infantil i juvenil El Vaixell de Vapor i Gran Angular. El primer ha estat declarat desert pel jurat i el segon se l’ha endut l’escriptor i periodista Francesc Puigpelat amb una història d’aventures amb esperit d’Indiana Jones situada al Toubkal, la muntanya més alta del Marroc.

Amb La ciutat secreta del Toubkal, Puigpelat ha guanyat la XXVII edició del premi, dotat amb 11.000 euros. El jurat ha destacat la seva trama argumental, àgil i amena, amb episodis que fan estar amb l’ai al cor i amb un final trepidant que no deixa indiferent. Es tracta d’una novel·la d’aventures que és “un còctel de gèneres i de trames amb un gust clàssic” en paraules de Lluís Llort, un dels membres del jurat juntament amb Sílvia Cantos, Olga Federico, Carolina Palau i l’editora de Cruïlla Núria Font, que també ha actuat com a secretària.

Segons Puigpelat, més habituat a les obres per adults, escriure el llibre “ha estat molt agraït i he après moltíssim fent-ho”. A més, considera que escriure per nens i joves “és molt difícil, i qui pensi el contrari està molt equivocat”. Al seu parer, “la literatura infantil i juvenil està una mica massa encorsetada”, per això creu que “el que s’ha de transmetre als joves és que llegir és divertit”, cosa que només es pot aconseguir “quan l’autor s’ho passa bé escrivint”. I aquest ha estat el cas. La novel·la, diu Puigpelat, també està adreçada al públic adult.

La ciutat secreta del Toubkal és una història en la qual hi apareixen una expedició de nazis, una noia òrfena marroquina, la Fàtima, i una dona francesa, la Julie, ambientada durant la Segona Guerra Mundial, el 1940. Uns quants anys després de la mort misteriosa del seu germà, la Julie torna al Marroc per mirar de descobrir què va passar. Allà coneix la Fàtima, i totes dues faran uns descobriments increïbles que posaran les seves vides en perill. Puigpelat confessa que la idea de la novel·la la va treure del llibre L’Atlantide de Pierre Benoit (1919), tot i que també es va inspirar en alguns llibres de Tintín (Els cigars del faraó, Tintín al Tibet) i en un viatge que ell mateix va fer al Toubkal fa dos anys.

El Premi Vaixell de Vapor, sense guanyador

Pel que fa a la XXXIII edició del Premi Vaixell de Vapor, Núria Font, explica que ha estat declarat desert perquè el jurat ha considerat que no es va presentar cap obra amb el nivell requierit i amb prou entitat per guanyar un premi literari. L’any 2014 tampoc es va atrogar a ningú, mentre que els dos últims anys el van guanyar David Cirici (El vol de l’oreneta) i Maite Carranza (La pel·lícula de la vida). El jurat l’han integrat Queralt Ambròs, Lluís Oliván, Laura Ventalló, Josep Maria Cervera i la mateixa Núria Font, que en aquest cas també n’ha estat la secretària.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació