France 3 suspèn l’emissió en català a la Catalunya Nord

1.11.2012

France 3 suspèn temporalment la major part de l’emissió en català  a la Catalunya Nord  El periodista del centre de producció de Perpinyà Sebastià Girard ha explicat al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra que el tancament s’allargarà durant els períodes vacacionals, d’aquí a final d’any. Podeu escoltar el podcast del programa Estira la Llengua fent clic aquí.

 

Logo 19 20 Pays Catalan

 

El tancament afecta les dues setmanes de vacances de Tots Sants i una més, per Nadal. Per aquestes dates, se suspèn la desconnexió territorial diària en català de l’informatiu del vespre 19/20.

“Fa tres o quatre temporades que la direcció estatal intenta tancar les emissores locals durant l’estiu. Sempre hem arribat a aguantar i ara, per una qüestió de retallades, ens ha caigut aquesta decisió”. Així i amb resignació és com el periodista de la delegació de França 3 a Perpinyà Sebastià Girard explica la situació. La direcció general de França Televisions ha d’estalviar-se 700.000 euros abans que s’acabi l’any i ha decidit que els centres de producció departamentals tancaran durant dues setmanes coincidint amb les vacances de Tots Sants i també una setmana per Nadal. Per tant, durant aquests períodes de temps no hi haurà desconnexió territorial en català als informatius de la cadena pública francesa.

Girard es lamenta: “El problema és que ens tenen al marge. Quan s’ha d’estalviar diners comencen per nosaltres”. De fet, explica que la seva producció no té un cost gaire elevat i, a més, concentra una audiència molt important, ja que ofereix informació de proximitat. “Suprimir set minuts diaris d’antena costa poc a la direcció parisenca. És per una qüestió d’antena, són més simples de suprimir”. La delegació de Perpinyà forma part d’un sistema televisiu “únic a Europa”, amb milers de periodistes repartits per totes les ciutats de la república connectats en xarxa. A més, Perpinyà és un cas especial. Amb quinze treballadors, és un dels centres departamentals més grans perquè cobreix una zona amb molta actualitat i també es responsabilitza d’informacions transfrontereres. A més, hi juga un paper important el fet de treballar en català. “És una cosa que París no veu, però Montpeller sí. A París enraonen amb xifres i això ens inquieta”.

La decisió d’aquests tancaments temporals és coneguda per la població, que des del primer moment ha fet arribar mostres de suport a la redacció d’informatius. De fet, tots els càrrecs electes de la Catalunya Nord també els han estès la mà i ningú s’explica la decisió. Girard recorda amb orgull com també van poder palpar-ho durant l’acte reivindicatiu que van fer fa dos dissabtes davant del Castellet, a Perpinyà, o també durant una visita informativa, el mateix dia, al mercat setmanal de Sallagosa, a la Cerdanya. Però la lluita no acaba aquí. “Tenim intenció de continuar arreplegant firmes per la petició i seguir ampliant la col·lecció de càrrecs electes i polítics que escriuen al president de França Televisions per demanar-li comptes i és molt provable que organitzem actes similars al de Perpinyà però al Conflent, a Prada; i al Vallespir, a Ceret. La gent no té la culpa dels problemes financers i de gestió que pateix el servei públic audiovisual. Malgrat tot, són ells que paguen i sem aquí per ells. Ens en sentim responsables nosaltres de cara a ells”.

 

mobilització França 3 -20 octubre de 2012

 

VIURE AL PAÍS

Una altra especificitat del centre de producció de França 3 a Perpinyà -i una cosa que se salva d’aquesta retallada- és un programa de televisió, el Viure al País. Té per títol un eslògan molt potent dels anys 70 a la Catalunya Nord i a Occitània. S’emet cada diumenge al matí, però només el primer de cada mes és en català -la resta de dies, en Occità-, i es veu als tretze departaments del sud de França. Tracta tota l’actualitat catalana. “Molt sovint passem la ratlla de l’Albera per interessar-nos, per exemple, de què passa en societat, política, cultura…”. De fet, la darrera edició incloïa un reportatge sobre una fàbrica de globus aerostàtics d’Igualada i l’anterior, un sobre la realitat turística de Lloret de Mar. El caràcter pancatalà de la delegació de França 3 respon, segons el periodista de la casa Sebastià Girard, al fet que “la gent de la Catalunya Nord cada cop té més una altra actitud de cara a la Catalunya Sud i en demana informació. La gent ja no només baixa a la Jonquera per omplir el dipòsit i comprar oli d’oliva. També hi consumeix cultura i esport”. El 25 de novembre, el Viure al País tindrà una edició especial dedicada al procés d’independència encetat a la Catalunya Sud.