Fragilitats i contradiccions a La Capella

31.05.2018

La Capella exposa A Break can be what we are aiming for, d’Irina Mutt, i SSSSSSSilex, de  Paco Chanivet, dues propostes expositives seleccionades en la convocatòria BCN Producció 2017-2018. Totes dues mostres es poden veure fins a l’1 de juliol.

Sala Gran de La Capella, on hi trobarem l’exposició d’Irina Mutt.

A Break can be what we are aiming for, que es pot veure a la Sala Gran de La Capella, parteix d’una cita directa de l’autora feminista Sara Ahmed que ens remet a la noció de ruptura, de trencament, però també de pausa, d’interrupció. La comissària Irina Mutt explica que vol tractar “la vulnerabilitat com una condició que no necessàriament s’ha de superar sinó que es pot compartir”. Per això, de tota l’exposició, destaca l’obra de Mycket, que fa referència als espais segurs i de trobada on recuperar forces i fer família, grup, tribu, guerrilla. Cuidar-se un mateix i cuidar els altres és també un acte polític, però tenim alguna manera de relacionar-nos amb la ruptura que no busqui la restauració del que s’ha trencat?

Les obres i els formats per a aquesta exposició circulen i travessen aquestes idees entorn de la vulnerabilitat i la fragilitat, l’energia de ser derrocat i derrocar a la vegada, buscant, en un doble sentit, la idea d’espai segur i també la possibilitat d’expandir-se, de circular de manera fragmentària i col·lectiva. A la mostra s’hi poden veure exposades peces dels artistes Mycket, Susanne M. Winterling, Girls Like Us, Merrit K., Alok Vaid-Menon, Marit Östberg, Laia Estruch i Adriana Minoliti. I participaran a les activitats programades Lucía Egaña, Hector Acuña i Tami T.

A la Sala Petita, Paco Chanivet presenta  SSSSSSSilex. Com ell mateix explica, el concepte d’aquesta exposició gira al voltant del que ell anomena fascinació crítica cap a la tecnologia: “Per una banda, sento fascinació per la potencialitat de la tecnologia, i per l’altra, segueixo el fil crític que ens permet portar-la pel camí adequat”. L’artista reflexiona sobre si la promoció massiva és la nova fe, i tot plegat gira al voltant de diverses contradiccions: als peus de la vall del Silici, una col·lecció de dits llisca sobre les aigües negres d’un llac congelat; en les seves profunditats, un sortilegi titil·lant tanca l’energia eròtica en una sala de xat cartesiana. Por i fàstic a AliExpress, i rialles que es converteixen en smile i davant les quals només podem dir “LOL”.

Amb el programa BARCELONA PRODUCCIÓ, La Capella contribueix a donar resposta a les necessitats econòmiques i de producció dels artistes mentre segueix de prop les línies discursives de l’art actual, fidel a la seva funció d’equipament públic per a l’art contemporani. El jurat i els encarregats de fer el seguiment de projectes són David Armengol, Mónica Bello, Joan Casellas, Latitudes (Max Andrews i Mariana Cánepa), Alexandra Laudo i Mireia Sallarès.