Forats a l’Arts Santa Mònica

6.02.2017

L’Arts Santa Mònica ha presentat el cicle anual The more we know about them, the stranger they become, una proposta comissariada per Sonia Fernández Pan i que inclou quatre projectes individuals dels artistes Roc Jiménez de Cisneros, Lucía C. Pino, Lúa Coderch i Ania Nowak, que es poden veure al Nivell 0 del centre.

Roc Jiménez de Cisneros | Arts Santa Mònica

“El cicle pretén abordar l’objecte com un sistema de relacions i interaccions”, aclareix la comissària. L’objectiu d’aquest projecte, per tant, és explorar mitjançant aquests quatre projectes la pràctica comissarial i un seguit d’activitats relacionades: l’agència de l’objecte, el sistema de relacions que possibilita o inclou, i la implicació de la matèria dins d’un nou canvi de paradigma en el qual el subjecte queda desplaçat del centre de forces del coneixement i deixa espai a altres entitats. “No es tracta tant que els objectes i les coses parlin per si mateixos, com d’entendre i posar en pràctica altres sistemes de relacions en els quals la distribució de valor entre subjectes i objectes sigui més equitativa i, en conseqüència, política”, segons Fernández.

Plec elàstic

La primera exposició d’aquest cicle anual és Plec elàstic. Mereotopologia àcida sobre la condició del forat, de Roc Jiménez de Cisneros, un projecte expositiu que va més enllà de voler fer una mera definició ontològica del concepte, sinó que parteix del forat “com a cas extrem d’una reformulació (o un problema) dels paràmetres tradicionals d’allò que considerem material”. “Els forats són difícils d’explicar”, assegura l’artista, que explica que va haver d’investigar molt i fer molta literatura sobre el tema.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 9 d’abril, es complementa amb dues activitats més: un concert per a làser, que es farà el 9 de març a les 19h al Claustre Max Cahner, i amb la conferència “Like a surface waiting for holes”, a l’Espai Residència, a càrrec del mateix artista, en què es recullen diversos anys d’investigació no acadèmica sobre el forat com a misteri epistemològic i metafísic. L’exposició es complementa amb un assaig que reflexiona sobre el forat publicat per a l’ocasió.

Roc Jiménez de Cisneros (Barcelona, 1975) és artista i membre del grup de música per ordinador Evol. El seu treball conjunt gira entorn de la distorsió de l’espai i el temps, els estats mentals a través del so i d’una relectura de la cultura rave.