Foc i teatre a la Capital de la Cultura Catalana

6.06.2019

Cervera inaugura la segona part de la capitalitat cultural. Aquest dissabte rebrà més de 1.000 diables d’arreu de Catalunya i, el darrer cap de setmana de juny, acollirà la Mostra de Microteatre “A pèl”.

Carranquers. Ball de diables de Cervera. | Foto Jordi Prat

Després de la 9a edició del Festival de Pasqua i de la Trobada de Balls de Gitanes, entre moltes altres activitats, la Capital de la Cultura Catalana 2019 s’omplirà de foc el dissabte 8 de juny. Per celebrar els 25 anys de vida, el Ball de Diables de Cervera Carranquers ha organitzat la Trobada Nacional de Balls de Diables de Catalunya. Més de 1.000 diables de 20 colles tradicionals diferents cremaran 400 quilos de pólvora en el seguici de foc més impressionant que ha vist mai Cervera. El correfoc serà a les nou de la nit i anirà des de la Plaça Major fins a la Plaça Universitat. La jornada també comptarà amb una cercavila de diables infantils a les sis de la tarda, que es clourà amb una mostra de balls parlats.

El mateix dissabte a dos quarts d’una del migdia, l’església de Sant Domènec acollirà el Festival Simfònic, que programa 100 concerts simultanis i gratuïts realitzats per més de 5.000 estudiants d’escoles de música de Catalunya i Balears.

L’arquitectura serà la protagonista el diumenge 9 de juny. Durant el matí, Arquitectour Cervera permetrà de visitar habitatges del centre històric, pertanyents a diferents moments constructius des del segle XVII al segle XXI. El recorregut, guiat per arquitectes i historiadors de l’art, mostrarà l’evolució de les diferents edificacions, que s’han anat adaptant a les diverses formes de viure. El Museu Comarcal de Cervera inaugurarà una exposició, disponible fins l’11 d’agost, amb la 5a Mostra d’Arquitectura de les Terres de Lleida i el 5è Premi Ignasi Miquel per a joves arquitectes.

El cap de setmana del 29 i 30 juny se celebrarà la Mostra de Microteatre “A pèl”, una iniciativa de nova creació que busca condensar l’art dramàtic en espais singulars de Cervera. Diversos espais del casc antic esdevindran l’escenari de vuit obres de microteatre professional. La Mostra oferirà representacions de quinze minuts de durada amb actors coneguts com Biel Duran o Dafnis Balduz, que seran els protagonistes d’Intensa i irracional, escrita per Susanna Garcia-Prieto i dirigida per Àlex D. Capo. També comptarà amb l’aclamada obra mallorquina Woody & Woody, escrita per Laura Gost i dirigida per Jaume Carrió, o la peça musical Espejito, espejito, que arriba a Cervera després d’haver-se representat a Madrid, Miami i Mèxic.

L’activitat cultural continuarà el mes de juliol. El dissabte 6 la Coral Ginesta de Cervera tornarà a oferir el ja consolidat concert a un escenari insòlit, el túnel de l’autovia A2. Enguany serà un espectacle per a cor, piano i esbart dansaire amb cançons populars del nostre país. La Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera, edifici de Cèsar Martinell, exposarà fotografies dels germans cerverins Claudi i Frederic Gómez Grau en el marc de la mostra “Prop de Hollywood”, una producció de la Filmoteca de Catalunya disponible del 12 de juliol al 29 de setembre. El dissabte 20 Guissona acollirà el muntatge Bach en dansa, una conjunció de música barroca i dansa contemporània. El cicle Moments Màgics Espais Únics (MMEU), del 18 al 21 de juliol, portarà la música de Clara Peya i Vic Moliner a l’església de Sant Domènec, Ferran Palau a la terrassa de la Casa Solsona o els versos de Josep Pedrals a la plaça del Fossar. Finalment, del 21 al 27 de juliol, se celebrarà el XXXIX Festival Internacional de Música de Cervera de la Càtedra Cervera Emili Pujol.