Palafrugell es vesteix de flors i violes

25.04.2016

Aquest abril l’univers es vestirà de gala i viatjarà a Palafrugell, on el festival Flors i Violes dedica tres dies a l’Univers i els seus elements: l’aire, l’aigua, el foc i la terra. Música, espectacles, formes, colors i gastronomia s’apoderaran del poble els dies 28 i 29 d’abril i 1 de maig durant la setena edició d’aquest Festival.

Pati de la Fundació La Caixa a Palafrugell, engalanat en el marc del festival de primavera Flors i violes

Pati de la Fundació La Caixa a Palafrugell, engalanat en el marc del festival de primavera Flors i violes

El festival Flors i Violes es presenta diferent aquest any, ja que els seus organitzadors han buscar acollir públic nou. Gerard Ventura, *organitzador*, assegura que han volgut “donar un plus de qualitat al festival”. Això ho han aconseguit invertint en grups emergents que tenen un nom dins del panorama català, com ara Nyandú, Gemma Humet, Joan Masdéu i Mazoni, que presentarà CD. “Flors i Violes és un festival molt familiar, i el públic dels 16 als 25 anys se’ns escapava”, explica Ventura.

Els punts neuràlgics del festival són, sobretot, els patis. Arreu de Palafrugell diferents artistes i comerciants transformaran aquestes zones al voltant de la temàtica de l’Univers. Cada racó serà una experiència. Per cridar l’atenció als joves han allargat l’horari dels actes fins les 2 de la nit, i també es duran a terme activitats com una festa holi. Aquest festival de colors tindrà lloc diumenge 1 de maig a les 19h, comptarà amb un DJ i serà la festa de cloenda. En canvi, l’espectacle inaugural serà divendres 29 d’abril a les 20:30 i anirà a càrrec de Pengim Penjam, l’Escola de Música de Palafrugell, Sona So i Llum i col·laboradors.

Enguany el festival segueix apostant per grups locals o comarcals com ara Anna Sáez, Creepy Gentleman, Double Chick, Festucs, El Tingladu o Pau Blanc. Però no només això, sinó que també hi participaran els grups emergents Pantaleó, Enric Verdaguer, Pokers i Est Oest, guanyadors del Sona9. El director artístic del festival Flors i Violes és Francesc Niell, que s’estrena per primer cop en aquest càrrec i que a part d’acollir artistes consolidats, ha buscat introduir artistes joves. En total, el festival compta amb 26 espais, que són sobretot patis, places, el mercat o el cinema.

El jove director artístic destaca dos espectacles. El primer, de la mà de l’artista palafrugellenca Rosa Aguiló, té lloc a l’antiga fàbrica de suro. Segons Niell, aquesta artista treballa amb la història del poble, i és que “a principis del segle XX la indústria del suro va baixar, i un grup de treballadors preferia cremar les fàbriques per aconseguir cobrar l’assegurança”. D’entre aquestes persones, destacava el Coix Maldonado, un personatge de qui la gent del poble sempre ha sentit parlar, però que no han conegut mai. Aguiló farà, doncs, un taller relacionat amb el suro.

L’altre acte està relacionat amb les Havaneres, perquè enguany celebren 50 anys. Palafrugell s’omplirà d’actes aquest any degut a aquesta efemèride, i el festival Flors i Violes no ha volgut passar-ho per alt. Una altra de les apostes del festival és la companyia de dansa CobosMika, que actuarà diumenge al matí a la Plaça Nova. Aquesta és una companyia especial perquè ha reunit 47 estudiants de dansa d’arreu del món i s’ha instal·lat a Palamós d’octubre a juny. Al Flors i Violes tindreu l’oportunitat de veure’ls ballar, a ells i a un bon grapat d’artistes més.