Flors contra la tramuntana

2.05.2016

Cap de setmana de flors i violes a Palafrugell. Hi hem anat amb una fe primaveral, però la pluja i el vent ens han desafiat. Tot el poble s’havia engalanat. Garlandes a places i carrers. Més de vint-i-cinc patis, espais tant públics com privats, han acollit concerts, teatre de carrer, exposicions, tallers, i per descomptat les intervencions d’artistes locals, un dels grans al·licients de la festa.

La crossa d'es coix Maldo

La crossa d’es coix Maldo

Enguany en Cyril Torres ha fet el Pati de l’havanera al carrer Sant Sebastià, una proposta que ens anticipa la celebració dels 50 anys de la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, aquest estiu. Al pati de l’escola Vedruna hem nedat per un mar de somnis. Als jardins de la Fundació Cuixart hem reviscut els jocs de cucanya i a l’Espai Caixa, on tocava el grup Pantaleó, ens hem reconciliat amb el vent. Hem vist llàgrimes de colors a l’hotel Plaja i al bar Daltònic un espectacle de malabars amb foc davant del rostre bocabadat dels nens del poble. Del foc també ens n’ha parlat la Rosa Aguiló, artista palafrugellenca que aquest any ha ambientat la fàbrica de suro Joaquim Esteva tot recuperant un personatge tèrbol del poble: la figura llegendària d’un home coix que cremava les fàbriques per encàrrec dels seus mateixos amos quan les coses no anaven fines i preferien cobrar una indemnització de la companyia d’assegurances. Aguiló ha recollit testimonis del poble que encara recorden la història del Coix Maldo i n’ha recreat la crossa, la famosa crossa que un dia el piròman es va deixar dintre una fàbrica quan fugia per cames del foc. D’aquest pati n’ha parlat a Núvol en David Parreño en aquesta esplèndida crònica.

 

Una de les instal·lacions que el festival Flors i Violes ha mostrat als patis de Palafrugell| Foto: David Parreño

Una de les instal·lacions que el festival Flors i Violes ha mostrat als patis de Palafrugell| Foto: David Parreño

La Rosa Aguiló és la germana de l’Anna Aguiló, la directora de la Fundació Josep Pla, que enguany, amb motiu del Flors i violes, ha propiciat un encontre amb l’escriptor Àlex Susanna i el traductor Peter Bush, que ja ha traduït El quadern gris i La vida amarga a l’anglès, publicats a Anglaterra i els Estats Units amb una gran recepció crítica. Ara Bush s’està plantejant de traduir Aigua de mar, un altre volum de proses extraordinàries. L’Anna Aguiló ens ha fet una visita guiada per les estances de la casa de Pla, hem vist portades de La publicitat, on Pla escrivia, visiblement censurades per les autoritats del règim de Primo de Rivera. Aleshores la censura no era un tabú, com ara, sinó una cosa que deixava rastre sobre la pàgina.

Peter Bush conversa amb Àlex Susanna a la Fundació Josep Pla

Peter Bush conversa amb Àlex Susanna a la Fundació Josep Pla

Altres curiositats. L’Anna Aguiló ens ha explicat que en una carta Josep Pla es referia a l’Adi Enberg com ‘la meva dona’, una expressió insòlita en un home que mai es va casar amb ningú. La directora de la fundació Pla també ens ha dit una altra cosa que no sabia, i és que els terrenys d’Aigua Xellida, on els anys setanta es va construir una urbanització del col·legi de metges, eren propietat de la família Pla, i que el seu germà Pere se’ls va vendre perquè hi poguessin construir un parc de xalets.

En sortir de la fundació fa massa fred per arribar-me a dinar als food trucks que enguanya s’han instal·lat a l’espai dels Forns de la Bòbila Vella i han servit dinars i sopars mentre la gent escoltava en Mazoni, Nyandú o la Gemma Humet. M’arrecero al Fraternal, esperant trobar-hi el Jordi Pujol, el corrector de Pla i petar una estona la xerrada amb ell mentre fem el vermut.

 

Una activitat del festival Flors i Violes s'ha dedicat al suro | Foto: David Parreño

Una activitat del festival Flors i Violes s’ha dedicat al suro | Foto: David Parreño

Pati de l'escola Vedruna de Palafrugell

Pati de l’escola Vedruna de Palafrugell