Flashmob pel valencià

22.11.2012

El president de l’Associació Cívica per la Llengua el Tempir d’Elx (Baix Vinalopó) i membre d’aquesta plataforma d’entitats, Josep Enric Escribano, estudia denunciar l’ajuntament d’Elx per l’incompliment de la Llei d’ús i ensenyament del valencià. Escribano ha intervingut al programa Estira la llengua de Ràdio Andorra, que podeu escoltar aquí.

Aquest gest “s’està plantejant i és molt probable que es faça” donat l’incompliment “sistemàtic” de la Llei d’ús i ensenyament del valencià de l’any 1993 per part del govern municipal del Partit Popular. A l’entrevista, que ha servit per valorar el muralmob per al valencià de diumenge a Elx, també hi ha participat Joan Carles Sansano, president de Xiquets d’Elx i membre, també, de la plataforma il·licitana per a l’ús social del valencià.

Flashmob reivindicatiu a Elx.

“Per a trobar un rètol on pose “Ajuntament d’Elx” [en valencià] s’ha de suar i segurament no el trobaràs”. Així de clar i contundent ha estat Joan Carles Sansano per posar de manifest com el govern municipal de la capital del Baix Vinalopó obvia la legislació lingüística del País Valencià. I insisteix dient que la corporació anterior ja tenia una política lingüística de mínims i que, per l’actual, aquests mínims s’han convertit en el màxim. Josep Enric Escribano explica que la llei valenciana diu que, als municipis amb predomini lingüístic valencià, aquesta ha de ser la llengua preferent de l’administració local i que “quan tens una normativa de l’any 1993 que el Partit Popular, que governa la Generalitat des del 1995, la incompleix sistemàticament, l’única solució que queda és denunciar l’ajuntament per incompliment de la legislació lingüística”.

Muralmob celebrat a Elx: 'Elx en valencià'.

Escribano parla d’”única solució” tenint en compte que la Plataforma per a l’ús social del valencià fa mesos i mesos que actua i, tot i que generalment aconsegueix l’objectiu que es proposa, de seguida se li obren fronts nous. Ha aconseguit que els rètols del sistema públic de lloguer de bicicletes incorpori el valencià o que es faci el mateix amb la campanya de promoció de la netedat urbana. Els que s’obren: la promoció turística només es fa en nom d’Elche, l’ajuntament només té el logotip en castellà i, l’últim: es promociona el famós misteri d’Elx, patrimoni de la humanitat, amb el nom de “Misterio de Elche”, cosa, aquesta darrera, que Escribano descriu com a kafkiana: “Realment, els mateixos castellanoparlants de la ciutat veien que això no era normal, perquè a ningú se li ocorre anomenar-lo en castellà”. Lamenta que tota aquesta situació fa que els membres de la plataforma, formada per un bon grapat d’associacions il·licitanes de diferents àmbits, hagin d’actuar “com un policia lingüístic denunciant constantment aquestes actuacions de l’ajuntament“.

Segons els dos membres de la plataforma, l’actitud de l’ajuntament fa créixer la mobilització a favor de la llengua. Sansano considera que ara això “no es fa dissimuladament, sinó que va de debò”. Fa temps que aquest conjunt d’entitats emprèn accions per posar de manifest la situació. Entre elles, la venda de samarretes amb l’etiqueta de Twitter #ésElx, que ha sigut un èxit rotund. La darrera acció, un muralmob, diumenge, per a l’ús social del valencià. Tots dos representants també coincideixen en dir que ha sigut un èxit, malgrat les males previsions meteorològiques. La preparació, la divulgació i les inscripcions van ser via web. Joan Carles Sansano hi posa dades: “Hi havíem registrat unes 220 persones però vam arribar a més de 400”. Josep Enric Escribano recorda que, justament, un dels objectius del muralmob era “posar en relleu la valencianitat de la ciutat i també del sud, perquè al muralmob també hi van venir persones d’altres llocs de la comarca, de Crevillent, de Guardamar [Baix Segura], Monòver [Vinalopó Mitjà] o Alacant. Hi ha la idea que més enllà de la línia Biar-Busot, el límit del primer antic Regne de València, hi ha una imatge molt desdibuixada del que és el sud del País Valencià. I al sud del País Valencià hi tenim poblacions amb un percentatge de valencianoparlants molt alt, amb una gran lleialtat lingüística”. Sansano insisteix que el clam a favor del valencià a les comarques de l’entorn d’Alacant és viu: “Potser no eixen tant a la premsa, però sí que és fort”.

Escolteu el programa radiofònic Estira la llengua!, aquí.

Twitter: @estiralallengua