Flaix 2042

26.06.2017

L’1 de juny de l’any 92, l’any olímpic, va néixer una emissora dance, que només parlava en català. Un parell de visionaris com Carles Cuní i Miquel Calçada, que s’havien conegut a Catalunya Ràdio, moguts per l’amor a la música, van detectar la necessitat de tenir una emissora que parlés exclusivament en la nostra llengua, i així va néixer Flash FM, que inicialment va començar a emetre des de Terrassa. L’emissora celebra els seus 25 anys d’existència amb una exposició al Palau Robert, del 27 de juny al 19 d’octubre.

Ja han transcorregut vint-i-cinc anys i en tot aquest temps n’han viscut de tots colors. Entre altres coses, el nom es va catalanitzar gràcies al lingüista Jordi Mir per Flaix FM, tal com el coneixem ara. També ha tingut diferents seus, ara per circumstàncies té els estudis al Bulevard Rosa (passeig de Gràcia barceloní). Per Flaix FM han passat un elevat nombre de discjòqueis que han triomfat en l’àmbit musical, tant català com internacional, i encara hi triomfen: Oriol Carrió, Jordi Casas, Sergi Domene, Xavier Escolano, David Gausa, Jordi Vèliz, Marsal Ventura… I ara també treballen entre nosaltres futures promeses!

Pel que fa a la llengua, l’àmbit que a mi em pertoca, he de remarcar que al Grup Flaix —que inclou Flaix FM i l’emissora germana, Ràdio Flaixbac— es fa tot en català. I quan dic tot és tot: la comunicació, tant interna com externa (amb Madrid o on sigui), amb els gestors i advocats (que ja sabem com són) i també a l’antena. Això, precisament, no exclou que una gran part dels nostres oients siguin d’altres llengües, perquè els interessa la música, no la llengua amb què la presentem. I ara amb les noves tecnologies ens consta que ens escolten des de l’altra punta de món, cosa que ens motiva molt.

Ara que acabem de fer vint-i-cinc anys tothom s’ha plantejat mirar endavant, més que no pas enrere, i és aquí on ha nascut això de Flaix 2042. Uns quants estudis de disseny han ideat el futur radiofònic, una tasca força difícil, tot s’ha de dir, perquè ningú al 1992 es podia pensar que al cap d’un quart de segle seríem on som ara. No teníem telèfon mòbil (trucàvem amb telèfons de sobretaula, d’aquells de la rodeta, i en cabines telefòniques), internet estava a les beceroles, i funcionàvem amb cassets i discos, a més de vídeos… Les pantalles dels ordinadors i dels televisors eren immenses, res d’això pla i extraplà… I ara, sabent això, qui és capaç d’imaginar-se com serà la ràdio d’aquí a vint-i-cinc anys? Doncs això és el que trobareu a l’exposició que hem muntat al Palau Robert de Barcelona (al capdamunt del passeig de Gràcia, tocant a la Diagonal).

L’exposició de ‘La que mana’ consta de quatre espais: a l’aparador d’entrada del Palau Robert repassem la història de Flaix FM, amb dades, imatges i els jingles més emblemàtics de l’emissora; en la primera sala s’ha creat un dial amb elements del tot innovadors, on es repassen els sons d’aquests vint-i-cinc anys; en la segona sala es mostra el present, on les xarxes socials i els oients són els protagonistes. Han muntat una mena de joc interactiu en què els oients estan convidats a enviar fotos i vídeos amb l’etiqueta (hashtag) #socflaix i apareixeran en les projeccions on, entre altres resultats, es generarà el nou logotip de Flaix FM. I la tercera sala és el futur, la realitat virtual. El MIT (Massachusetts Institut of Technology), amb el professor Brian Subirana al capdavant, ha dirigit diversos estudis de disseny que han elaborat el que creuen que serà el futur, concretament com serà el món d’aquí a vint-i-cinc anys. D’aquí sorgeix el nom de Flaix 2042. Gràcies a unes ulleres de realitat virtual es podrà veure el món i com serà la radio. A més s’hi exposen les que segons el MIT seran les 9 tecnologies que marcaran el futur.

I tenim una primícia! El gran artista francès Bob Sinclar ha preparat, exclusivament per a aquesta exposició, un tema que acompanyarà tothom en la sala del futur.

Us convido, doncs, a visitar-la, a passejar-hi, a fer el tafaner… I, sobretot, volem que el hashtag #socflaix triomfi. No aspiro a ser tendència (trending topic), però bé, ja m’enteneu!

Per molts anys, FlaixFM!

Etiquetes: