Fire! Pocket Corner i Duot a la 21a edició del Festival Alhambra Jazz de Vic

2.04.2019

El Festival Alhambra Jazz de Vic ha avançat alguns dels músics que posaran nom a la cartellera d’aquesta 21a edició. Amb l’objectiu d’oferir una panoràmica estilística del jazz a través d’alguns grups i artistes destacats de l’escena catalana, del proper 2 al 12 de maig, el festival compta amb projectes improvisadors com són el trio suec Fire!, els noruecs Pocket Corner i el Duot, el duet català integrat per Albert Cirera i Ramon Prats. A partir del 10 d’abril, la Vic Bang Jazz Cava, organitzadora del festival, farà pública tota la programació.

El Trio Fire! és una de les apostes pel Festival Alhambra de Vic

Fire! és un trio format el 2009 integrat per Mats Gustafsson al saxo, Johan Berthling al baix i Andreas Werliin a la bateria, membres de formacions com The Thing, Tape i Wildbirds & Peacefrums. La seva música es caracteritza per barrejar versions distorsionades de música contemporània experimental, des de l’electroacústica fins al soroll industrial, garatge, rock creatiu i free jazz. És així com Fire! es guanya un espai en la indústria musical construint un nou llenguatge i noves maneres d’abordar la música improvisada, aproximant-se a les influències del free jazz, el psychedelic rock i el noise.

Per la seva banda, el quartet noruec Pocket Corner, creat el 1986, visitarà el Jazz Cava per segona vegada per mostrar la seva música de free jazz, un projecte que es mou entre composicions subtils i improvisacions que donen lloc a textures minucioses i alhora obertes, una música lluny de qualsevol ortodòxia i amb una àmplia variació de registres i sonoritats. El quartet està liderat pel trompetista i compositor Didrik Ingvaldsen, i es completa amb Glenn B. Henriksen al saxo alt, Alexander Grønstad a la guitarra i Stale Birkeland a la bateria.

Finalment, l’últim projecte improvisador és el duet dels catalans Duot. Format el 2017 pels coneguts Albert Cirera al saxo i Ramon Prats a la bateria. Duot té una gran influència dels mestres Peter Brötzmann i d’Agustí Fernández, entre d’altres. Actualment, és un dels grups més rellevants del free jazz i de la música improvisada de l’estat espanyol, amb una proposta valenta i transgressora que busca els límits del seu so.

L’aposta pels projectes de jazz nova creació i tendències actuals de la música improvisada no són una novetat. Des del 2003, el Festival de jazz de Vic ja ha comptat amb la presència a la capital osonenca d’artistes nacionals i internacionals com ara Craig Taborn Quartet, Arve Henriksen, Ken Vandermark, Nils Petter Molvaer, Bad Plus, Marc Ribot, Allan Holdsworth, Eivind Aarset, Goran Kajfes, Erik Trufazz, Jeff Parker, Havard Wiik, Chad Taylor, Jim Black, Beady Belle, Hakon Kornstad, Stian Westerhus, Raynald Colom, Perico Sanbeat, Carles Benavent, Agustí Fernández, entre molts d’altres.