FIRE!!, combatre foc amb foc

4.07.2015

Del 2 al 12 de juliol combatran foc amb foc a Barcelona perquè tindrà lloc FIRE!!. Aquest esdeveniment, que va començar sent la primera la mostra de cinema gai i lesbià del país, ara ja celebra el seu vintè aniversari. Des de 1995 fins avui els drets del col·lectiu LGTBI han anat evolucionant favorablement en la majoria dels casos, però encara queda moltíssima feina per fer. Des del Casal Lambda s’organitza la mostra perquè serà necessària mentre hi hagi grups de persones que estiguin amenaçats o assetjats per la societat.

Fotograma de 'Lilting' de Hong Khaou

Fotograma de ‘Lilting’ de Hong Khaou

Malgrat les bones notícies que ens han arribat d’Estats Units recentment sobre el matrimoni homosexual, aquest col·lectiu encara pateix molta discriminació per part de la societat. Hi ha països on encara condemnen gent a la presó per l’orientació sexual, o fins i tot a la pena de mort. Fins que aquesta desigualtat no s’eradiqui, els festivals com FIRE!! continuaran reivindicant, mitjançant el cinema o altres tipus d’art, els drets humans i la llibertat.

La mostra consisteix en jornades de cinema diàries que tindran lloc a l’Institut Francès de Barcelona, a la Sala Hiroshima, al cinema Catalunya de Terrassa o al cinema Truffaut de Girona. Les pel·lícules i els curts que es passaran intenten abraçar totes les sigles que conformen el col·lectiu LGTBI. A més, també hi haurà un apartat a Filmin on es podran veure alguns dels films de FIRE!!. Però a part de cinema, hi haurà altres activitats, com tallers, espectacles de cabaret, la presentació del llibre Homoerejías fílmicas d’Alberto Berzosa a la llibreria Calders i, fins i tot, una festa amb Las Bistecs a la Sala Apolo. Un programa molt complet amb activitats bastant variades i una selecció de pel·lícules actuals molt àmplia per intentar normalitzar l’espai que el col·lectiu LGTBI ocupa en la cultura.

Lilting a l’acte inaugural

FIRE!! es va inaugurar dijous amb el passi de la pel·lícula Lilting a l’Institut Francès. El film tracta el tema de l’homosexualitat i la barreja de cultures, xinesa i anglesa. El director és el cambodjà Hong Khaou, i segons va explicar després del passi, va inspirar-se una mica en la seva pròpia experiència i sobretot en la seva pròpia mare, a qui sempre li ha costat acceptar l’homosexualitat del seu fill. Lilting és un drama d’aquells lacrimògens, però molt necessari a l’actualitat, ja que tracta amb una sensibilitat magistral temes com la mort, la vellesa o la família.

En aquest tràiler podeu veure un recull dels films que hi haurà a la mostra.

Etiquetes: