FiraTàrrrega preestrena a Barcelona

FiraTàrrega 2014 cada dia és més a prop, i enguany ens presenta un programa carregat de novetats però mantenint l’essència d’allò que l’ha convertit en una de les principals referències del teatre al carrer europeu. De l’11 al 14 de setembre hi podrem veure espectacles de gran prestigi internacional.

FiraTàrrega 2014 cada dia és més a prop, i enguany ens presenta un programa carregat de novetats però mantenint l’essència d’allò que l’ha convertit en una de les principals referències del teatre al carrer europeu. De l’11 al 14 de setembre podrem gaudir d’espectacles de gran prestigi internacional, artistes locals, conferències amb professionals d’arreu del món i col·laboracions amb altres festivals. Aquests són només alguns dels plats que ens ofereix l’organització, a més d’una programació àmplia amb nombroses companyies i noms propis destacats. L’espectacle inaugural, La ira dels peixos, es preestrena a Barcelona el 10 de setembre al Parc de la Ciutadella, dins el marc de la Nit Blanca del Tricentenari.

L’any 1981, l’Ajuntament de Tàrrega i els Comediants de Canet de Mar organitzaven la primera edició de FiraTàrrega, amb la intenció de muntar un gran aparador per les arts de carrer i les propostes de teatre menys convencionals. Amb el temps, la Fira s’ha consolidat com una referència mundial i un dels festivals més destacats dins el calendari teatral català. Enguany, 80 companyies viatjaran a Tàrrega el setembre per la Fira, i la meitat ho farà amb propostes inèdites al nostre país. En el programa oficial, trobarem 38 espectacles de teatre al carrer i 14 de sales, a càrrec de 51 companyies diferents: 37 nacionals, 22 de la resta de l’Estat i 21 internacionals.

Durant més de trenta anys, els responsables de Fira Tàrrega han mantingut aquelles intencions inicials, tot adaptant-se, a més, a les característiques de cada època concreta. Així, dins un panorama desolador de crisi social i econòmica, FiraTàrrega 2014 aposta per l’obra d’autor compromesa, inclusiva i transnacional. Són aquests els casos d’espectacles com Fugit, de la companyia Kamchatka i que tracta sobre l’exili, o Chicken Legz d’Animal Religion amb el seu circ a la granja. A més, el compromís amb l’inestable moment polític i social anirà a càrrec d’actuacions com les de Amantis amb el seu projecte per a discapacitats Som, o la proposta de Martin Bross, on participen targarins nouvinguts.

A banda d’aquests compromisos, FiraTàrrega presenta tres grans novetats a les quals caldrà estar atents. En primer lloc, l’anomenat grup Visegard: dins aquesta marca, s’agrupen els països convidats d’aquest any, la República Txeca, Eslovàquia, Polònia i Hongria. Molta joventut i propostes singulars són el que ens preparen la majoria de les companyies d’aquest grup, entre les quals potser destaca Edge, de Sergeant Tejnorovà & The Commando, per ser una co-producció entre els quatre països. També serà interessant veure The Blind, de Teatr KTO (Polònia), un espectacle de gran fama internacional basat en l’Assaig sobre la ceguesa de José Saramago.

En segon i tercer lloc trobem les dues línies de programació que s’estrenen aquest 2014. Per un costat, Ondara Park, on podrem trobar espectacles en to festiu i per a tots els públics. Durant el dia, aquesta línia de programació oferirà actuacions com la de Traps, de la companyia targarina Efímer, la de la companyia anglesa Wet Picnic o la del clown lleidatà Jam. En pondre’s el sol, la festa estarà assegurada amb La Troba Kung-Fú o els 13 músics de la Sidral Bass Band i la seva constant interacció amb el públic. Tancarà l’Ondara Park l’actuació de Laïtrum juntament amb el National Theatre of London, Micro-Shakespeare.

Per l’altre costat, s’estrena la línia de dansa Urban Nation, a la Plaça de les Nacions, amb tres nits de dansa hip-hop a càrrec de les agrupacions Brodas, Circle of Trust, Iron Skulls, i Save the Cheerleader.

Un dels espectacles més esperats cada any és l’inaugural. Aquest any l’encarregat de disparar el primer tret del festival serà el xilè Ignacio Achurra, que dirigirà una companyia creada especialment per a l’ocasió. Per primer cop en 34 anys, la Fira inaugurarà amb un espectacle de producció pròpia, ‘La ira dels peixos’, una història sobre la diversitat i la resistència cultural en front els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies que estenen el seu domini territorial arreu del món.

Altres espectacles destacats de la fira són la representació contemporània de Fuenteovejuna, a càrrec d’Obskené; els bascos Markeliñe i la seva visió sobre els desplaçats; els mexicans Los Galindos  amb la Compañía de Teatro de Calle Monterrey i el seu Ti-Tlan (lugar entre), on reflexionen sobre la imposició i la violència; i la companyia madrilenya La Rueda Teatro Social amb Los Rodríguez, sobre una família desnonada.

Pel que fa a la part professional, la fira serà un important punt de trobada entre molts professionals d’arreu del món. Com a part del programa especial per als països convidats d’aquest any, el focus Vinegard comptarà amb la participació de companyies i artistes dels instituts d’arts escèniques dels quatre estats participants. També trobarem a Tàrrega programadors de Japó, amb l’especial i a vegades poc mediàtic punt de vista escènic oriental, i de la Red de Periferias i els seus directors de diversos festivals iberoamericans. Com altres anys, els assistents podran accedir al Lunch Meeting, preparat per la Generalitat de Catalunya, i les presentacions sobre l’actualitat del circ a Finlàndia.

Un dels aspectes més interessants de la fira és el Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega, que aquest any arrenca la seva segona edició, amb la intenció de seguir formant professionals de l’espai públic i esdevenir un pont entre la formació i el mercat. Des de l’1 de juliol, els estudiants interessats ja s’hi poden inscriure a través de la seva web.

Per acabar, els responsables celebren la col·laboració amb dues importants unions d’organitzadors de festivals semblants. El passat 4 de juliol es va presentar la Plataforma Arts de Carrer, que agrupa diversos esdeveniments del territori català sobre aquest tipus d’escenificacions. La FiraTàrrrega, la Fira Mediterrània de Manresa, Trapezi – Fira del Circ de Reus, la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal de l’Empordà, el Festival Sismògraf d’Olot, el Lluèrnia – Circ a les places d’Olot, el Festival Esbaiola’t d’Esterri D’Àneu i el Festival Internacional de Teatre d’Animació al Carrer de Viladecans s’uneixen amb els objectius de comunicar i donar a conèixer de manera conjunta l’activitat escènica al carrer de Catalunya, fomentar els acords entre companyies i desafiar el paradigma competitiu en favor de la col·laboració entre elles.

I des d’aquest mateix 2014, FiraTàrrega és la representant de Catalunya al projecte Carrer de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. La Fédération Régionale de les Arts de Carrer de Languedoc Roussillon impulsa la xarxa La Diagonale, on es troba l’organització líder del projecte, La Cratère-Scène National D’Alès. Les altres regions que formen part del projecte són òbviament la de Languedoc-Roussillon, amb L’Atelline, la Communauté de Lodévois et Larzac, l’Association les Elvis Platinés, l’Association RudeBoy Crew- Festival d’Olt i l’Association Eurek’art-Label Rue; la regió de Midi-Pyrénées amb la xarxa La Cellule i les Illes Balears amb Cia Auments i el centre  Experimentari d’Auments. Entre els ponts de col·laboració entre companyies, la francesa 1Watt farà una estada a FiraTàrrega 2014 i el Màster comptarà amb alguns professors i estudiants provinents de les altres organitzacions.

A la roda de premsa de presentació de l’edició d’enguany, que va comptar amb la participació del conseller de cultura Ferran Mascarell i l’alcaldessa de Tàrrega Rosa Maria Perelló, el director de la Fira Jordi Duran va repassar les nombroses xifres de l’esdeveniment i va destacar l’espectacle inaugural L’ira dels peixos, produït per la mateixa organització, com la gran novetat del 2014. Per la seva banda, Mascarell es va mostrar content de seguir situant Tàrrega en el mapa. “És un referent i s’ho han ben guanyat.. Pel conseller, que ha augmentat la inversió de 400.000€ aquest any, la Fira és un aparador imprescindible. “Necessitem feina: per les companyies, per les arts escèniques, per la  cultura”. Un sector cultural que cada cop aguanta menys les betzegades de la crisi i la pujada de l’IVA, i que es va veure en part representat a la mateixa roda de premsa, quan un membre de la companyia Kamchatka va demanar públicament al conseller un augment de les subvencions. Mascarell es va mostrar comprensiu i va aprofitar per reivindicar la mateixa necessitat de feina per les arts escèniques, que no poden ni han de viure del diner públic. FiraTàrrega, en aquest sentit, sembla una oportunitat d’or per a moltes companyies que busquen fer-se un lloc al món cultural català i internacional.

Podeu trobar més informació de la Fira a la seva web oficial, i us podeu descarregar el programa en aquest enllaç. També us adjuntem els enllaços a la pàgina del  Màster i a la de l’agrupació Plataforma Arts de Carrer.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació