FiraTàrrega: tret de sortida

11.08.2017

Tàrrega ja està escalfant motors i es prepara per acollir a partir d’avui un any més FiraTàrrega, el ja consolidat mercat i aparador internacional d’arts escèniques a casa nostra. Aquest cap de setmana Tàrrega es convertirà en escenari i capital del teatre de carrer.

FiraTàrrega | © Martí E. Berenguer

Enguany, la fira ha volgut obrir la seva programació amb la ferma voluntat d’arribar a nous públics. Sota el lema de “teatre per a tothom” i gràcies a la complicitat de l’associació de Teatre per a Tots els Públics i la Mostra d’Igualada-Fira de Teatre Infantil i JuvenilFiraTàrrega vol contribuir a la visibilització i la internacionalització del públic i del teatre infantil. Per aquest motiu ha traçat “Another brick in the wall”, un itinerari que recull tots els espectacles adreçats a un públic jove i infantil. Prenent la lletra de Pink Floyd, “leave the kids alone”, FiraTàrrega aposta de valent per la renovació de les arts escèniques per a nenes i nens en base a la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics. Es tracta, doncs, de vetllar perquè el teatre per a tots els públics tingui el mateix reconeixement que qualsevol altra disciplina, però també el màxim rigor i qualitat.

L’itinerari de teatre per a tots els públics compta amb 13 espectacles, d’una gran diversitat i heterogeneïtat. A FiraTàrrega totes les formes artístiques hi tenen cabuda sempre hi quan la reflexió i l’experimentació hi siguin presents: no hi faltarà ni el hip-hop, ni el clown, l’arquitectura efímera, espectacles visuals i poètics, performances, adaptacions de contes i novel·les, etc. Les propostes de teatre per a tots de l’edició d’enguany de FiraTàrrega són 13, algunes d’elles de creadors catalans i d’altres internacionals: Archipiélagos-jardines efímeros, de Calamar TeatroEl Viatge i Xics del Xurrac de Tombs Creatiusemoriô, de Sound de SecàFerida, el projecte site specific sota la direcció de Julieta Aurora SantosHathi, del Centre de Titelles de LleidaI-Mag 341, de la Cia. Peus de PorcMomo (versió lliure de Michael Ende), de la Cia. de Teatre Anna RocaMy baby is a queen, de La Petita MalamalugaSonarium, el viatge dels sentits de El Pájaro CarpinteroTranshumància, de Xip XapWetfloor, de la Cia. Cris_is i els taller de danses urbanes amb DJ Be Nil, de DNA CIA. 

“Another brick in the wall”, però, no és l’unic recorregut artístic: forma part dels 10 Itineraris artístics que FiraTàrrega ha elaborat per tal de fer més accessible el gruix de la programació que ofereix, un total de 54 espectacles provinents (14 dels quals són coproduccions) de 8 països diferents. Un any més, FiraTàrrega es proposa esmicolar les fronteres entre espectadors i intèrprets, integrant la mirada de l’altre i arribant a un públic més ampli.

Teatre de tots i per a tots és, doncs, el lema de l’edició d’enguany, l’eix vertebrador de la qual serà la participació. Per aquest motiu, s’ha creat diversos espais de reflexió, de formació, itineraris artístics. “Participa“, “Reclama“, “Actua“, “Celebra” i “Juga” són les 5 premisses de la fira i les 5 seccions en les que s’ha organitzat la programació. FiraTàrrega és molt més que un mer aparador d’arts escèniques: és una comunitat d’espectadors; és reflexió i debat;  és experiències; és creació i; també joc, experimentació.