Fira Mediterrània: rituals i creació artística

3.10.2018

Portar un pastís amb les espelmes enceses mentre cantem una cançó absurda o aplaudir quan acaba un espectacle. Són dos dels exemples que, l’antropòleg Manuel Delgado, situat a la sala de Màscares del Museu de les Cultures del Món, ha utilitzat per reflexionar sobre el sentit dels ritus. Un lloc i una presentació poc habituals, però alhora idònies per mostrar el rostre més autèntic de la Fira Mediterrània de Manresa d’enguany.

Kukai Dantza & Sharon Fridman presenten l’espectacle ‘Erritu’. | Foto: Fira Mediterrània

Tot i que ens imaginem que els rituals queden lluny de la societat occidental del segle XXI, avui en dia, “també escenifiquem i dramatitzem realitats socials, i això també són rituals. Les manifestacions, les festivitats, els partits de futbol…”, explica Delgado. Alguns d’aquests rituals segueixen els trets característics dels codis que avui anomenem patrimoni immaterial: les músiques, les danses, el culte del foc, el folklore… En definitiva, una barreja entre ritual i creació artística. En la relació d’aquests dos conceptes és on es vol endinsar la 21a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que enguany s’ha proposat explorar els enllaços que tenen la cultura popular, l’espiritualitat i la comunitat, i com aquesta connexió pot inspirar la creació escènica contemporània.

L’edició d’aquest any es durà a terme del 4 al 7 d’octubre i els espectadors podran gaudir de més de 161 funcions entre les 116 companyies que hi assistiran. Coincidint en què la ciutat és la capital cultural catalana 2018, “tenim l’oportunitat per donar a conèixer el valor del patrimoni de Manresa”, assegura Anna Crespo, Regidora de Cultura de Manresa. A més, ha afegit que “la cultura ha de ser un motor per transformar la societat. Així com ho fan els rituals.”

Per la seva banda, el director artístic de la fira, David Ibáñez, va presentar les propostes de la cartellera d’enguany, reafirmant que “els rituals són els protagonistes de la fira, ja que, sovint, són una font d’inspiració per als artistes.” D’aquesta manera, hi haurà deu propostes en el marc de la mostra Rituals. Els més destacats són, Kukai Dantza & Sharon Fridman provinguts del País Basc amb el seu projecte Erritu – aquesta serà l’espectacle inaugural-, Eva Yerbabuena, una de les bailaoras i coreògrafes de flamenc amb projecció internacional, presentarà la producció Cuentos de azúcar o Carles Dènia, des del País Valencià, portarà els versos d’Ausiàs March.

Eva Yerbabuena presentarà ‘Cuentos de azúcar’ a la Fira Mediterrània 2018.

Pel que fa a les altres propostes artístiques, Ibañez va destacar Cabaret 13 del coreògraf Roberto G. Alonso, inspirat en els espectacles clandestins del Paral·lel a inicis del segle XX. En l’àmbit de la música, un dels projectes més atrevits d’aquesta edició: la barreja del grup ZA!, i un grup d’instrumentistes de cobla amb l’espectacle Megacobla, basat en la profunda improvisació.

La Fira Mediterrània 2018 ha tingut un pressupost de 900.000 euros, també comptarà amb la presència de les Illes Balears, que ompliran els carrers de Manresa en el programa Focus, l’aposta que, cada edició, obre les portes a una regió o municipi especialment ric en patrimoni immaterial. Paral·lelament, s’han organitzat activitats de caràcter més empresarial a la Llotja Professional, en la que s’hi duran a terme xerrades i tallers sobre drets d’autor, cooperatives i temes d’assegurances. En definitiva, la fira vol ser una porta oberta al món, fer de nexe entre la cultura i la gent i apostar per la seva internacionalització.

Podeu descarregar-vos el programa de la Fira Mediterrània de Manresa aquí.