Fira Mediterrània ja té vint anys

12.06.2017

Aquest dilluns s’ha presentat un avançament del que serà la 20a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que del 5 al 8 d’octubre omplirà la capital del Bages de cultura popular i músiques del món. La Mediterrània és un festival que és fira i llotja professional alhora, i un dels mercats estratègics de la Generalitat de Catalunya. El 2018 Manresa serà la capital catalana de la cultura, però aquest 2017 ja volen començar a fer-la grossa.

Maika Makovski presentarà ‘CarMenKa’ a la Fira Mediterrània 2017

“Portem vint milions invertits en 20 anys”, ha dit Lluís Puig, Director General del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC). I amb un milió d’euros a l’any (euros amunt i avall) la cultura popular ha fet un pas de gegant (tant o més que el país). Puig ha convidat als assistents a l’acte a fer un exercici de memòria i viatjar mentalment vint anys enrere: en aquell moment no es feien gairebé ni castells de nou (per no parlar dels de deu), i el cant coral i les danses tradicionals semblaven sobreviure gràcies a la tenacitat d’una sèrie de gent gran i conservadora. Avui en dia la cultura popular té una gran presència de dones o immigrants (fet poc o gens habitual fa vint anys), i cada cop són més comunes les propostes que lliguen la tradició amb el present i el futur de la creació artística.

Valentí Junyent, alcalde de Manresa, recordava els inicis de Fira Mediterrània, quan va començar com un acte sense pretensions al Parc de l’Agulla, amb un perfil completament diferent. Junyent també ha volgut mencionar que aquest passat 10 de juny s’ha celebrat el Manrusionica, el festival de música electrònica de la Catalunya central, i que el 2018 Manresa serà la capital cultural catalana.

Mithkal Alzghair estrenarà ‘Displacement’ a la Fira Mediterrània

David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània, ha explicat que aquesta edició estarà marcada per la celebració del vintè aniversari, i que la fira s’articula mitjançant quatre missatges: futur, patrimoni, innovació i mediterrània. I com a mostra, diversos botons. L’espectacle inaugural estarà protagonitzat per grups joves de música d’arrel, “no estrelles consagrades, sinó emergents”, amb una llista de noms que no està gens malament: Maria Arnal i Marcel Bagés, Joana Gomila, Judit Neddermann, el duet Criatures, el cantaor valencià Xavier de Bétera o la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra. Pel que fa al patrimoni, enguany la Fira trasllada per primer cop la seva programació a l’Abadia de Montserrat, on l’ensemble Magister Petrus, l’Esbart Dansaire de Rubí i el Cor de Cambra Francesc Valls posaran en escena una adaptació de El llibre Vermell de Montserrat. La part musical ha estat àmpliament estudiada i representada (per noms com Jordi Savall), però el que durant molts anys es van interpretar com “errades del copista” s’han interpretat com a marques de moviment, transformant El llibre Vermell de Montserrat en una peça musica i de dansa.

La innovació recupera el projecte A vore, un projecte d’investigació que va néixer el 2015 i que, amb coproducció del Mercat de les Flors i l’Auditori de Barcelona vol recuperar el folclore de Tortosa i les terres de l’Ebre, la música i la dansa que es ballava fa cent anys. La proposta està dirigida per la coreògrafa Sonia Gómez i l’artista visual Ramon Balaguer, i hi participen el grup de jazz d’avantguarda Astrio, el músic Pau Puig i la ballarina Carme Balaguer.

Txema Rico plantarà una gran falla a la Plaça Major de Manresa

Què hi ha més mediterrani que les falles de València? Una fall de grans dimensions estarà plantada al centre de la de Manresa. L’artista plàstic està construïnt-la, amb la col·laboració de més de dos-cents nens de la comarca que l’ajudaran a pintar-la: un gran mar blau que s’eleva cap al cel amb un vaixell de paper navegant. L’acte serà una performance participativa, dirigida per , que està feta amb un 95% d’elements reciclats, paper i cartró donat per empreses i particulars de la comarca.

Què hi ha més mediterrani que les falles de València? Una fall de grans dimensions estarà plantada al centre de la Plaça Major de Manresa. L’artista plàstic Txema Rico està construïnt-la, amb la col·laboració de més de dos-cents nens de la comarca que l’ajudaran a pintar-la: un gran mar blau que s’eleva cap al cel amb un vaixell de paper navegant. L’acte serà una performance participativa, dirigida per Sergi Ots, que està feta amb un 95% d’elements reciclats, paper i cartró donat per empreses i particulars de la comarca.

Entre els avenços en la programació (que es podrà consultar completa al web de Fira Mediterrània el 4 de juliol) destaquen noms com els de Maika Makovski, que presentarà CarMenKa, projecte guanyador del darrer Premi Teresa Rebull. Es tracta d’una exploració dels seus orígens, on la mallorquina segueix la pista musical de les seves àvies: l’andalusa Carmen i la macedònia Menka. A Manresa també es podran sentir les veus de dones ben diferents, de gran qualitat i personalitat totes elles: la portuguesa Mísia, que oferirà el seu homenatge a la fadista Amália Rodrigues, l’andalusa Rocío Márquez, que unirà el flamenc amb la música barroca acompanyada de la viola de gamba de Fahmi Alqhai, o Amparo Sánchez, que també està de vintè aniversari, però en aquest cas del seu grup Amparanoia, que amb el seu debut El poder de Machín va revolucionar la música popular, omplint-la de mestissatge.

Pel que fa a les arts escèniques, a Manresa viatjarà el Groupe Acrobatique de Tanger, que presentaran amb Halka un espectacle basat en el patrimoni acrobàtic del Marroc. El sirià Mithkal Alzghair estrenarà Displacement, una peça per a tres ballarins sobre la transformació del poble sirià a causa de la guerra i la migració. I al carrer es podrà veure …Sodade… dels francesos Cirque Rouages, o EgurRa, un espectacle liderat per Oriol Escursell que uneix el circ amb la dansa contemporània, el ball de bastons i la txalaparta.

Després de Vilafranca i Cervera, ciutats convidades les dues edicions anteriors, aquest any la mirada anirà cap al nord: el Focus Occitània portarà una mostra del patrimoni immaterial d’aquesta àrea cultural i geogràfica, on destaquen la polifonia, el bestiari festiu i el joc tradicional. Finalment, la Fira també programarà una proposta del grup de teatre amateur de Granollers Quatre per Quatre, que recuperarà el clàssic de Santiago Rusiñol L’auca del senyor Esteve, de la mà de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya.

Mísia presentarà un homenatge a Amalia Rodrigues a Fira Mediterrània

Al web de Fira Mediterrània ja es poden comprar algunes entrades. Tindreu tota la informació a partir del 4 de juliol.