Fira Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc s’enlairen

7.06.2015

La vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris i la dotzena Fira del Llibre Ebrenc han finalitzat aquest diumenge consolidant les expectatives marcades i convertint novament Móra d’Ebre en l’epicentre de la dinamització de literatura catalana a escena i capital del món de llibre a les Terres de l’Ebre.

Una escena de la ruta espectacle 'Vestigis' a Litterarum 2015 | Foto de CintaGarcia

Una escena de la ruta espectacle ‘Vestigis’ a Litterarum 2015 | Foto de CintaGarcia

Això no és un llibre. És una fira. Aquest cap de setmana Móra d’Ebre s’ha omplert de recitals i espectacles literaris. Jesús Moncada, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Assumpta Montellà o Ovidi Montllor han inspirat alguns dels muntatges d’enguany. La final de Champions no va poder eclipsar l’homenatge Ovidi Montllor, que va omplir el teatre Llanterna dissabte a la nit.

Litterarum ha instal·lat a la Plaça de la Cultura una carpa poligonal enorme per poder-hi encabir un escenari, la fira del llibre ebrenc i les moreres de la plaça. La morera és l’arbre emblemàtic de Móra, i la insígnia principal de l’escut d’aquesta ciutat.

L’espectacle revelació de la fira ha estat sense dubte El darrer dia del Cafè de la Granota, de la Cia Mea Culpa, un espectacle basat en textos de Jesús Moncada que ja ha rebut sol·licituds de part de molts programadors. El muntatge, dirigit per Xiscu Segura, parteix del dialecte mequinensà i d’una escenografia molt senzilla i alhora eficaç, feta a partir de cartrons, que permetrà a la companyia fer bolos amb gran facilitat. Un cop més, Litterarum es confirma com un aparador capaç de fer girar noves propostes escèniques.

Pep Cerdà ha presentat Imitació del foc, un espectacle que aboca la poesia de Rosselló-Pòrcel a raig, sense complexos. El dramaturg mallorquí tradueix al llenguatge escènic una poesia que ja és plena de d’imatges suggerents i porta implícit el ritme de l’espectacle. La música de Jaume Manresa (teclista del grup Antònia Font) acompanya, subratlla o puntua un recitat enèrgic, i la interpretació en molts moments electritzant que n’han fet Miquel À. Torrens i la ballarina Aina Pascual. Es tracta d’un espectacle absorbent, d’una durada de 40 minuts, que demana una gran concentració a l’espectador. Mínima escenografia que permetrà rodar el muntatge.

Més públic, més llibres

Enguany s’han incrementat les xifres de l’any passat, tant pel que fa al nombre de públic assistent als espectacles com quant al total de programadors professionals. S’ha omplert el 80 per cent d’aforament total dels espectacles, un 20 per cent més que l’any anterior, i pel que fa a la part més professional de la fira també s’ha vist reforçada per la presència de més de 70 programadors, un 10 per cent més que l’edició del 2014.

Entre els espectacles més vistos cal destacar El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, protagonitzat per l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, estrena a Catalunya; Vestigis del dramaturg ebrenc Valer Gisbert inspirat en el llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó d’Assumpta Montellà, i El Cafè de la Granota, de la Companyia Mea Culpa, inspirat en l’obra de Jesús Moncada. “Estem molt satisfets perquè cada any la repercussió mediàtica en l’àmbit nacional és més important i la imatge professional de la fira augmenta gràcies a les activitats que es programen”, diu Albert Pujol, director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc.

Més de cinquanta artistes a Litterarum

Més de cinquanta artistes de quinze companyies diferents han estat presents a la vuitena edició de Litterarum, una xifra més gran que l’any 2014, que consolida la fira en l’àmbit artístic.

Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc s’han mantingut els visitants del 2014, a més enguany hi ha hagut una novetat important pel que fa a la venda de llibres, la substitució de les parades de llibres tradicionals fins ara per una gran carpa llibreria de més de 200 metres quadrats amb 2.000 títols de temàtica ebrenca a la venda, coordinada per les tres llibreries del lobby ebrenc (Bassa, Serret i Viladrich), l’Institut Ramon Muntaner i la Fira.

Dotzena Jornada del Llibre Ebrenc

Avui la fira del llibre ha tancat amb la participació de dos autors de prestigi, els escriptors Andreu Carranza i Francesc Serés, que han protagonitzat  la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, dedicada a analitzar el paper de la biografia com eina per a la literatura. Tots dos autors han rebut importants guardons literaris aquest 2015. Així, Carranza va guanyar el premi Josep Pla de narrativa amb El poeta del poble, una biografia novel·lada sobre mossèn Cinto Verdaguer; i Serés ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa amb La pell de la frontera, d’aquí que hagi estat especialment rellevant la seua presència a la Fira del Llibre Ebrenc.

S’han presentat un total de 28 títols, entre els quals destaquen La fi dels secrets, de Miquel Esteve (Ediciones B); Presidi major de Josep Gironés (Pagès), El noi del costat del padrí, de Jesús Maria Tibau (Cossetània) o Cullerades de vida de Francesca Aliern (Cossetània). Enguany les presentacions han tingut un format diferent i s’han integrat en un espai radiofònic conduït pels professionals de Ràdio Móra d’Ebre SER, que han fet servir elements multimèdia i han realitzat preguntes als diversos autors amb l’objectiu de fer més dinàmic l’acte.

Premi Llibresebrencs.org

Dins el marc de la Fira del Llibre Ebrenc ahir es van donar a conèixer els guanyadors de l’onzè Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet, organitzat per la Fira del Llibre Ebrenc, amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner i amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és incentivar els jóvens de les comarques de l’Ebre i la seua àrea d’influència cultural a escriure i compartir les seues creacions. Enguany s’hi ha presentat un total de 35 autors.