Fins l’any vinent, Grec

1.08.2018

Després d’un vertiginós mes de teatre i espectacles per tota la ciutat, el Festival Grec de Barcelona ha posat fi a una edició meravellosa. L’epicentre del festival, el teatre Grec de Montjuïc, ha batut rècords amb un 90% d’ocupació de mitjana. Mai, en cap de les quaranta-una edicions anteriors, se l’havia vist tan ple. Les xifres de tancament no només serveixen per fer balanç, sinó que també ajuden a dibuixar reptes de futur i a crear noves propostes.

Nao Albet a ‘Falsestuff’. | © Kiku Piñol

Francesc Casadesús, director artístic del Festival, i Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament, han assegurat que la programació i el format de l’any vinent seguiran la mateixa línia. Menys espectadors i més qualitat. Aquesta recepta ha donat fruits: ha creat una percepció de festival que fins ara no existia i n’ha perfilat la identitat. “La sensació general és que el festival ha anat molt bé, que artísticament hem pujat un graó i que els artistes locals han fet un salt”, ha valorat Casadesús.

Tot i que en comparació amb l’edició de l’any passat el nombre d’espectacles s’ha reduït notòriament, de 102 a 84, la rebuda que ha tingut enguany el Festival ha estat molt positiva. Més de 107.000 entrades venudes entre els espectacles del Grec Montjuïc i el Grec Ciutat, i 114.281 espectadors en total si tenim en compte les activitats paral·leles.

El factor sorprenent d’aquesta edició, però, ha estat el rejoveniment del festival. L’exitós duo que van formar Nao Albet i Marcel Borràs a Falsetuff, al TNC (i que vam poder seguir de molt a prop), Vània d’Àlex Rigola, a la Sala Muntaner, o Una gossa en un descampat de Clàudia Cedó, a la Beckett, han contribuït considerablement a reduir la mitjana d’edat del Festival i s’han convertit en alguns dels espectacles de més èxit. Quina bona notícia, que el teatre s’acosti cada vegada més als joves.

Segons Casadesús, tenir cura i dedicar més temps a la producció d’espectacles, malgrat que això impliqui menys funcions i menys espectadors, és sinònim de qualitat i d’èxit. Qui ha pogut seguir el Grec d’enguany ha estat testimoni d’una qualitat escènica exquisida; qui no, se n’ha pogut fer una imatge visual a través dels articles que hem anat publicant a Núvol. Per tot plegat, la programació del 2019 tornarà a apostar per un còctel de propostes internacionals contemporànies i produccions pròpies, fetes aquí. I, tal com ha desvelat el director, el Grec de l’any que ve deixarà enrere Àsia i seguirà de ruta, cap a l’Austràlia dels cangurs.