Fine Art Igualada. Un festival fotogràfic que es consolida

Del 6 al 22 de Març se celebra la tercera edició del FineArt Igualada, un festival que cada any dedica uns dies a la difusió de la fotografia i que es consolida any rere any. El certamen té per objectiu el foment de l’art fotogràfic en totes les seves expressions.

Del 6 al 22 de Març se celebra la tercera edició del Fine Art Igualada, un festival que cada any dedica uns dies a la difusió de la fotografia i que es consolida any rere any. L’Agrupació Fotogràfica d’Igualada com a organitzadora i l’Ajuntament de la ciutat com a patrocinador estan al capdavant d’aquest certamen que, com vol expressar amb el seu nom, té per objectiu el foment de l’art fotogràfic en totes les seves expressions.

“Dípticos y ellas” | Foto: Rafael Navarro

Al llarg d’aquestes dues setmanes es podran veure a la capital de l’Anoia exposicions de 33 fotògrafs i la presentació del treballs d’alumnes de 8 escoles de fotografia especialment invitades; s’oferiran cinc tallers de diferents especialitats fotogràfiques, tres conferències i dues projeccions de documentals, a banda de visites guiades per escoles, etc. Enguany l’organització ha editat un fulletó molt complet i un magnífic catàleg del Festival, però trobareu també a la pàgina web del certamen una àmplia informació de tots els treballs dels fotògrafs i de les altres activitats complementàries.

Aquesta guia és important perquè les exposicions s’han instal·lat en diferents sales de la població en un notable esforç per recuperar per als ciutadans espais singulars. Partint de la magnífica sala d’exposicions del Museu de la Pell, el certamen s’extén per altres seus, com les naus de La Cotonera, la Biblioteca, o el Claustre de l’Escola Pia. Aquesta és una línia d’actuació que s’ha experimentat també amb molt encert en d’altres festivals fotogràfics, com el “VISA pour l’image” de Perpinyà o la Bienal d’Olot, i que permet al visitant descobrir alhora l’art de la fotografia i uns espais arquitectònics de la ciutat poc coneguts o freqüentats. Potser caldrà millorar de cara a futures edicions certs aspectes de la il·luminació del material exposat que en alguns punts resulta clarament insuficient.

És difícil resumir i valorar una quantitat tan gran de treballs. Volem assenyalar només que tots ells tenen un alt nivell i els aficionats a la fotografia tenen l’oportunitat de visionar-ne una gamma molt àmplia que cobreix gairebé totes les formes d’expressió que ofereix aquest art. Hi trobarem exemples de la fotografia pictorialista dels veterans socis de l’Agrupació, Ramón Godó i Xavier Andrés, avui ja desapareguts; del paisatgisme actual com els de Miguel Cabezas, Vicenç Rovira o José Beut; de reportatges urbans com els del prematurament desaparegut Paco Elvira o del reconegut fotoreporter Pepe Encinas; de treballs més experimentals com els de Carlos Saura, Rafel Navarro o Diego Pedra; de fotografia de viatges com la d’Albert Padrol i Miguel Parreño; de reportatges coms els de Fran Martí i Jordi Julià; o de retrat com el de Miquel Viñas, etc. En fi, un no parar.

”Desde mi ventana” | Foto: Paco Elvira

Pel que fa les activitats complementàries, d’una banda cal remarcar la Secció dedicada a la participació de vuit Escoles de Fotografia que han acceptat la invitació de la organització de presentar els seus treballs, entre elles, Grisart, Fotoespai, I.E.F.C., ERAM, Groc i Gaspar Camps.

I d’altra, la presentació d’un conjunt de mostres dels treballs fotogràfics nascuts en entitats del teixit associatiu, com ara per exemple la Biennal Fotosport, el Premi Ciutat d’Igualada, o el Gremi de Blanquers d’Igualada.

En tercer lloc, se celebraran també alguns tallers oberts al públic, en els quals els aficionats podran practicar, entre d’altres temes, la fotografia nocturna, la fotografia per infants, o l’aprenentatge de l’ús de la càmera. Fins i tot s’organitza un mercat de fotografia on s’ofereix als fotògrafs la possibilitat de vendre lliurement i sense càrrec les seves obres.

Iniciatives com la d’aquest grup d’entusiastes del món de la imatge mereixen un aplaudiment. Avui, la fotografia sembla dominada pel fenomen de la digitalització i la transmissió telemàtica i es pot pensar que aquesta mena de fórmules d’exhibició estan ja una mica superades, però aquells que visitin Fine Art comprovaran que no és ben bé així, perquè aquesta mostra ofereix als fotògrafs -per naturalesa de mena una mica individualistes- un lloc de trobada i diàleg. Tot plegat una forma de mirar i viure l’art fotogràfic que ens cal preservar.

Per parlar de tot això hem volgut conversar una estona amb en Ramon Muntané, un dels principals impulsors del festival, perquè ens expliqués els seus orígens i la seva evolució. Muntané ens parla de la llarga tradició de la fotografia a Igualada, que va cristal·litzar en torn de l’Agrupació Fotogràfica, creada el 1929, i que avui encara continua ben viva amb dos-cents cinquanta socis, encara que n’havia tingut molts més fa uns anys. Com que veien que aquesta afició anava minvant, van voler reforçar-la, creant espais per ensenyar fotografies, parlar-ne i compartir vivències fotogràfiques. L’Ajuntament va recolzar des del primer moment aquesta iniciativa i va fer seva la idea de convertir Igualada en un referent de la Fotografia, com ho són altres festivals que els membres de l’Agrupació visiten regularment, Tarragona, Palafrugell, Perpinyà o Arlés, entre d’altres. I ràpidament la idea va trobar la complicitat d’Associacions, voluntaris i comerços de la ciutat que s’afegeixen al festival i omplen el teixit urbà de fotografia. El nombre de visitants no ha parat de créixer des dels 10.000 de la segona edició, als més de 25.000 de l’any passat. El Festival té un pressupost modest, però en poc temps ja és conegut en els mitjans i rep nombroses propostes per exhibir-hi treballs que els organitzadors completen amb una tria de fotògrafs més coneguts que sempre han ofert la seva obra desinteressadament. Segons Ramon Muntané, un dels aspectes més satisfactoris ha estat la incorporació de les escoles al Festival, ja que representa un gran estímul per als alumnes que hi poden presentar els seus treballs. De cara a futures edicions no descarten la idea d’establir algun premi o promoure alguna beca per a joves fotògrafs.

En resum, un Festival que justifica un viatge a la capital de l’Anoia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació